Pasta is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keukens en terecht ook want ik ben er gek op. Het fijne van pasta vind ik dat je het op alle mogelijke manieren kunt eten en dat er altijd wel een variant is die je lekker vindt. Naast de vele soorten pasta’s die je in de supermarkt kunt kopen is er ook een grote verscheidenheid aan pastasauzen. Een groot bord dampende pasta met een heerlijke carbonara saus, ik smul ervan. Maar, wat doe je als je wel pasta in huis hebt maar geen saus en het regent pijpenstelen… Dan ga je iets in elkaar flansen met de dingen die je nog in huis hebt liggen en voilá. Een héérlijke pasta die totaal niet droog is, zelfs niet zonder saus.
Pasta zonder saus
Ingrediënten
- 250 g pasta
- 1 grote ui
- 150 g cervelaatworst, salami of chorizo
- 1 el knoflookpoeder
- 1 tl basilicum vers of gedroogd
- olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Snipper de ui in grove snippers en snijd de worst in blokjes.
- Kook de pasta in een ruime hoeveelheid zout water. De kooktijd verschilt per pasta, tagliatelle is bijvoorbeeld zo klaar waar je voor penne weer wat meer tijd nodig hebt.
- Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de worst en de ui voor ongeveer vijf à zeven minuutjes. Wanneer de worst donker is gekleurd en de ui glazig is voeg je een halve eetlepel noflookpoeder toe en een snufje peper en zout.
- Giet de pasta af in een vergiet maar spoel het niet af met water. Voeg de pasta onmiddellijk na afgieten toe aan de worst en de ui. Het vuur kun je prima hoog laten staan. Schep de worst en de ui goed door de pasta en bak het geheel totdat het meeste water uit de pasta is getrokken.
- Voeg nogmaals een halve eetlepel knoflookpoeder toe en een theelepel basilicum. Nogmaals een snufje peper en zout en een klein beetje olijfolie om het geheel goed te laten mengen. Schep alles goed door en klaar is je pasta!
Een andere mogelijkheid als je alleen pasta en huis hebt is het volgende, echt héééél simpel maar ook héééél lekker:
Olijfolie (3 eetlepels ong.)en veel knoflook (5 teentjes bijvoorbeeld), niet geperst maar kleine schijfjes in stukjes gesneden. Op een laag vuurtje gaar laten bakken, zodat de olie de knoflooksmaak helemaal opneemt. Pas op dat de knoflook niet aanbrandt, dat verandert de smaak namelijk helemaal.
Als de pasta klaar is (ik doe dit recept meestal met spaghetti) deze in de koekepan bij de knoflookolie doen en goed doorroeren.
Eenmaal op het bord verse gemengde peper erover strooien (zo’n pepermolen met verschillende soorten peperkorrels) en een beetje oude kaas erover als die voorhanden is. En eet smakelijk!
Als er toevallig ook nog tomaten in huis zijn, als salade erbij.
Echt heel lekker en supersimpel!
Heel simpel inderdaad, maar dat klinkt ook lekker. Moet wel zeggen dat ik altijd liever nog wat door mijn pasta doe hoor.