Als Tims verjaardag op de planning staat, bedenkt hij vaak weken van tevoren al welke taart hij graag wil hebben. Dit jaar ging het als volgt: Hé Sab, zou je niet een soort combinatie kunnen maken van chocoladefudgetaart en millionaires shortbread ofzo? Dus de shortbread bodem, de fudge, de karamel en dan nog van die knapperige chocolade bovenop? Mijn eerste gevoel was: wow, hoe héftig wil je een taart hebben joh. Na één stuk kun je geen boe of bah meer zeggen. Maar uiteindelijk leek het me best wel een goed idee en ik hou er natuurlijk ook van om bommetjes van gerechten te maken. Ik nam de proef op de som en tijdens het koken wist ik al dat ik echt foto’s moest gaan maken zodra de taart klaar was. Het idee van chocoladefudgetaart in een huwelijk met Millionaires Shortbread is gewoon eigenlijk wel briljant. Heftig, precies zoals ik had verwacht, maar wel de bom. Krokante shortbread bodem, zachte karamel en chocoladefudge, krokant chocoladelaagje bovenop. TOP. Tim (en zijn collega’s) vonden de taart ook top dus ik moest het recept wel met jullie delen. Bij deze! Wees gewaarschuwd: na één stukje hoef je niets meer te eten. Zelf deed ik twee dagen over één punt – haha.
Millionaires chocolade fudgetaart
Ingrediënten
Voor de bodem:
- 250 gr bloem
- 75 gr kristalsuiker
- 175 gr boter - op kamertemperatuur
- snufje zout
Voor de karamel:
- 150 gr boter
- 1 blik gecondenseerde melk - 400 gr
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
Voor de chocolade fudge:
- 30 gr boter
- 250 gr chocolade - melk of puur
- 1 blik gecondenseerde melk
En verder:
- 200 gr chocolade - melk of puur
Instructies
- Vet een taartvorm (ik gebruikte zelf een vlaai-/quichevorm voor deze taart) in met boter en verwarm de oven voor op 180℃.
- Meng voor de taartbodem de bloem en suiker in een kom. Kneed de boter met je handen door de droge ingrediënten tot een grof kruimeldeeg.
- Verdeel het taartdeeg over de taartvorm, zorg ervoor dat je ook goed de randen meepakt.
- Leg een vel bakpapier over het taartdeeg en stort hier een blindbakvulling op (bijv. ongekookte rijst).
- Bak de taartbodem 15 minuten in het midden van de oven. Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en bak nog eens 10 minuten tot de bodem goudbruin kleurt. Laat goed afkoelen.
- Maak ondertussen de karamel. Doe hiervoor alle ingrediënten in een steelpannetje en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en kook de karamel al roerend(!) een minuut of 10-15 tot het mengsel dik wordt.
- Schenk de karamel op de afgekoelde taartbodem en zet minimaal 2 uur in de koelkast.
- Maak de chocolade fudge door de ingrediënten hiervoor in een pan te doen. Verwarm al roerend net zolang tot de boter en chocolade zijn gesmolten.
- Schenk de dikke chocolade fudge over de karamellaag in de taartvorm en zet weer minimaal 2 uur in de koelkast.
- Smelt tot slot de rest van de chocolade en breng deze in een even laag over de chocolade fudgelaag aan.
- Zet de taart een laatste keer in de koelkast (minimaal 1 uur) tot de chocolade harder is geworden.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Lieve hemel……dit is nu zo.n recept wat je eigenlijk niet wilt tegenkomen. Je wilt het eigenlijk niet maken ( iets met coronakilo.s) maar ik weet nu al dat het in mijn hoofd blijft zitten en dreinen om maar te maken .
Dus de ingrediënten staan al op mijn lijstje :) :) zou je het in kunnen vriezen ?
De foto.s zijn trouwens doorslaggevend !!
Fijn weekend Groetjes Marja
Beste Sabine,
Vol enthousiasme met dit recept aan de slag gegaan, hij ziet er namelijk zo goed uit! Maar ik denk dat een aantal verhoudingen niet helemaal kloppen.
Ik gebruik een Quichevorm (met losse bodem) van 28cm.
1) De bodem was na 15min met blindbakken nog zo vochtig dat het bakpapier er aan bleef plakken toen ik de bakbonen eruit wilde halen. Deze dus terug de oven in gedaan. Uiteindelijk heeft de bodem zeker 30min in de oven gestaan (ook nog zonder de bonen) en ziet hij er niet erg jofel uit.
2) Bij de caramel heb ik er 50gr minder boter in gedaan dan het recept, maar binnen 10 minuten begon hij al te schiften. De caramel stond op het laagste pitje in de laagste stand onder continu roeren. 10-15min verwarmen is m.i. te lang.
Ik hoop dat de fudge wel nog lukt en dat hij alsnog een beetje smaakt. Anders wel een beetje zonde van de ingrediënten.
Liefs,
Marjolein
Ik weet niet precies wat Sabine erover zou zeggen, maar zij heeft een vorm van 23 cm gebruikt en jij een van 28 cm… Misschien dat de bodem er daarom langer over doet om te bakken? Grotere vormen hebben vaak toch langer de tijd nodig dacht ik ;) en misschien is het totale deeg wat weinig voor de 28 cm vorm waardoor het net niet helemaal past/er mooi uitziet :)
Wat jammer om te horen! Met een bakvorm die 5cm groter is in doorsnede zijn de verhoudingen van dit recept ook niet helemaal geschikt. Als je dezelfde hoeveelheden aan ingrediënten gebruikt moet je de kruimelbodem te ver uitspreiden over de bakvorm waardoor deze te dun wordt. Dat het bakpapier aan de bodem vast bleef plakken vind ik wel apart.
Verder heb je voor de karamel echt 150g boter nodig, de verhoudingen zijn niet voor niets zoals ze zijn in het recept ;)
Dankje voor de reacties! In ons nieuwe huis krijg ik een echte bakoven dus dan maak ik hem sowieso nog een keer. Hij viel in ieder geval goed in de smaakt!
Hoi Sabine, wat een heerlijk recept weer! Zou de fudge laag ook met witte chocolade kunnen? En zo ja, wat zijn dan de verhoudingen? Alvast bedankt!
Dat kan natuurlijk altijd, maar ik denk dat ik het in het geval van deze taart niet zou doen. De taart is namelijk al heel zoet en machtig, met witte chocoladefudge wordt dit alleen maar meer. De fudge overpowered dan wel echt alle andere smaken. Maar als je het zou willen proberen kun je het in het geval van de fudge 1 blik gecondenseerde melk gebruiken en 600 gr witte chocolade. De boter laat je achterwege.
Bedankt voor je snelle reactie!
Hoi, is er ongezoete of gezoete gecondenseerde melk nodig in dit recept?
Gezoete gecondenseerde melk.
Ik was bijna in paniek, na 10 min mijn caramel verwarmen begon het te schiften! Ik had het bijna opgegeven tot ik bedacht, misschien kan ik get redden, na 1 minuut hard mengen met een garde was het perfect! Dus begint het te schiften, even de garde erdoor en het is heel erg lekker!