In Sab’s Eetoverzicht week 4 deelde ik deze makkelijke noedelsoep met garnalen al een keer. Toen dacht ik nog: “Ah joh, dat recept is zó simpel, dat hoeft geen apart artikel.” Ik had alleen wat snelle telefoonfoto’s gemaakt, want ik vond het eigenlijk te basic om te delen. Nou, dat had ik beter kunnen weten!
Want wat gebeurt er altijd op zulke momenten? Juist – ik kreeg talloze berichtjes met de vraag of ik alsjeblieft het recept wilde delen. En terecht, want deze noedelsoep met garnalen is een echte topper. Supersimpel, snel klaar én ongelofelijk lekker.
Waarom ik zo gek ben op noedelsoep met garnalen
Noedelsoep is voor mij het ultieme comfortfood. Het is warm, licht en vullend tegelijk – en het voelt alsof je iets gezonds eet, zonder dat het saai is. Deze noedelsoep met garnalen is daar het perfecte voorbeeld van.
Binnen 10 minuten heb je een dampende kom soep vol smaak op tafel staan. Geen ingewikkelde handelingen, geen ellenlange lijst met ingrediënten. Gewoon een paar basics, een handje groenten, wat noedels en natuurlijk lekkere grote garnalen. Love it!
En eerlijk is eerlijk: bij ons thuis staat er regelmatig noedelsoep op tafel. Soms met kip, soms vegetarisch, en vaak dus met garnalen. Vooral op drukke doordeweekse dagen is dit echt zo’n gerecht dat je redt.
Waar komt noedelsoep eigenlijk vandaan?
Wist je dat noedelsoep zijn roots al meer dan 4.000 jaar geleden in China heeft? Archeologen vonden daar sporen van noedels gemaakt van gierstmeel. Een soort oerversie van wat wij nu kennen als ramen of pho. Vanuit China verspreidde het gerecht zich door heel Azië, en elk land gaf er zijn eigen twist aan: in Japan werd het ramen, in Vietnam phở, en in Thailand tom yum.
Leuke weetjes over noedelsoep
De oudste noedels ooit gevonden zijn meer dan 4.000 jaar oud en werden ontdekt in Noord-China
In Japan slurpen mensen hun noedels expres hardop. Dat is daar namelijk een teken dat je het lekker vindt
In Vietnam wordt phở vaak als ontbijt gegeten (ja, echt waar!)
- Noedelsoep is er in honderden varianten: van romige ramen tot pittige tom yum en lichte, frisse pho.
Wat maakt deze noedelsoep met garnalen zo makkelijk?
Het geheim zit ‘m in de eenvoud. Je hebt geen bouillon van uren nodig en ook geen ingewikkelde kruidenpasta’s. De basis is gewoon een goede, smaakvolle bouillon (kip of groente: wat je zelf wilt), aangevuld met sojasaus, knoflook, gember en een snufje chilivlokken voor pit.
De garnalen bak je kort in een pan tot ze mooi roze zijn en voeg je daarna toe aan de bouillon met de noedels. Een handje paksoi of spinazie erbij voor wat frisheid, en that’s it. Binnen tien minuten zit je aan tafel.
Tip: gebruik verse noedels, die hoef je maar een paar minuten te koken en ze nemen de smaak van de bouillon heerlijk op.
Tips voor extra smaak in je noedelsoep met garnalen
Wil je nét dat beetje extra diepte in de smaak? Dan zijn dit mijn favoriete hacks:
Houd je van pittig? Een drupje sriracha doet wonderen.
Voeg een lepeltje vissaus toe voor een hartige umami-touch.
Voor wat extra crunch kun je bovenop wat geroosterde sesamzaadjes of gehakte pinda’s strooien.
Heb je leftover groenten in de koelkast? Gooi ze er lekker bij! Paprika, taugé of courgette zijn allemaal heerlijk in deze soep.
En geloof me: het is bijna onmogelijk om deze noedelsoep met garnalen te verpesten. Zelfs als je geen keukenprins(es) bent, gaat dit lukken.
Variaties op noedelsoep
Hoewel ik fan ben van deze versie met garnalen, kun je natuurlijk alle kanten op met noedelsoep. Maak bijvoorbeeld eens deze varianten:
- Noedelsoep met knoflookkip: Na het zien van een verleidelijk YouTube-filmpje van een Koreaans-Amerikaans kanaal voelde ik de behoefte om de keuken in te duiken. Dat is toch wel h, waar ik met een flinke twist mijn eigen noedelsoep met knoflookkip maakte.
- Deze romige noedelsoep met gyoza was super lekker dankzij de bouillon. Die ik trouwens moeiteloos in mijn multicooker gemaakt had. Zó vol van smaak dat gehele pan tot de laatste druppel werd leeggeslurpt.
- Noedelsoep met pekingeend: de laatste tijd ben ik weer helemaal in de ban van de Aziatische keuken. Bij toko Don Yung in Amsterdam kocht ik diepvries Peking eend en maakte daar een eenvoudige maar fantastische noedelsoep mee, die ook heerlijk lukt met gewoon gebakken eendenborstfilet uit de supermarkt
Je kunt ook spelen met de bouillon: miso, kokosmelk of zelfs een pittige tomatenbasis – het kan allemaal.
Heb je zin in meer Aziatische recepten? We hebben ze allemaal verzameld op één pagina. Zodat jij er rustig doorheen kunt scrollen op zoek naar meer inspiratie!


Makkelijke noedelsoep met gamba’s
Ingrediënten
- 1 liter visbouillon
- 250 gr gamba’s gepeld en schoongemaakt
- 400 gr Japanse wokgroenten
- 1 teentje knoflook
- 1 el sambal
- 1 el sojasaus
- 100 gr taugé
- 150 gr rijstnoedels
Instructies
- Breng de visbouillon aan de kook en voeg hier de sambal en sojasaus aan toe. Draai het vuur helemaal laag.
- Fruit het teentje knoflook in een koekenpan aan tot hij goed begint te geuren. Voeg vervolgens de Japanse wokgroenten toe en bak deze mee tot de groenten zacht zijn. Dit zal zo’n 10 minuten duren.
- Doe als de groenten bijna gaar zijn de rijstnoedels en de gamba’s bij de bouillon in de pan. Laat deze 3 minuten koken in de bouillon.
- Schep na 3 minuten de noedels in diepe kommen. Leg hier vervolgens de taugé en Japanse wokgroenten bovenop. Inmiddels zijn als het goed is de gamba’s ook wel gaar.
- Schep de gamba’s over de noedels en groenten en schenk vervolgens de bouillon er overheen. Klaar!
Boedelsoep is zo lekker en snel te maken! Bij ons ook een favoriet als je niet lang in de keuken wilt staan om iets gezondste te maken :)