Krokante kip met feta & hot honey

Zodra je krokante kip combineert met een beetje pit én iets zouts, weet je dat je goed zit. Deze krokante kip met feta en hot honey is daar het perfecte voorbeeld van. Zout, zoet, pittig, knapperig: perfectie op een bordje.

Ik inspireerde dit gerecht op een aantal foodtrends die je de laatste tijd volop voorbij ziet komen op social media. Vooral hot honey lijkt ineens overal op te duiken. Terecht ook, want het is zó simpel om te maken en je kunt het gebruiken om tal van gerechten een beetje op te krikken.

Dit recept is ideaal voor een vrijdagavond, als je zin hebt in comfortfood maar toch net even iets anders wilt dan een standaard kipschnitzel. Een beetje feta op krokante gefrituurde kip (wat op zichzelf al een traktatie is als je het mij vraagt), hot honey eroverheen en je hebt een snack-diner of makkelijke maaltijd waar iedereen blij van wordt.

Krokante kip feta hot honey recept

Krokante kip maken

Voor echt krokante kip wentel je de stukjes kipfilet eerst in bloem, daarna in ei en tot slot in panko. Dat laatste zorgt voor een meer knapperige bite dan paneermeel en als ik iets wil frituren gebruik ik bij voorkeur altijd panko. Niet in huis maar wel cornflakes op voorraad? Dan kun je dat eventueel ook goed gebruiken.

Frituur na het paneren de kip kort in hete olie tot de buitenkant goudbruin en krokant is en de binnenkant nog lekker sappig. Dat kost je hooguit 5 – 7 minuten per stuk kip. Niet te lang frituren, anders wordt de kip droog en da’s zonde.

Heb je geen frituurpan in huis? Geen probleem. Je kunt ook frituren in een diepe pan met zonnebloemolie. Zorg dat je een thermometer gebruikt om de temperatuur van de olie in de gaten te houden – rond de 180 graden is ideaal. Plaats de pan met olie gewoon op de kookplaat onder de afzuigkap. Gaat prima; ik frituur al járen op deze manier en bak aan het einde van het jaar zelfs de oliebollen zonder frituurpan ;-)

Laat de kip na het frituren uitlekken op een stuk keukenpapier en verdeel daarna z.s.m. de feta er overheen zodat deze ook warm wordt en lichtjes smelt.

Je kunt de kip trouwens ook prima voorbereiden en pas op het laatste moment bakken, zodat hij nog lekker warm en knapperig is als je aan tafel gaat. Door panko te gebruiken in plaats van paneermeel, wordt het paneerlaagje niet zompig.

krokante kip met feta

Liever krokante kip uit de Airfryer?

Wil je liever een iets lichtere variant maken of heb je simpelweg geen zin om aan de slag te gaan met hete olie? Dan kun je de kip ook in de Airfryer bereiden. De structuur wordt iets anders en het eindresultaat is IETS minder krokant, maar niet minder lekker.

Spray de gepaneerde kipreepjes lichtjes in met olie en bak ze in de Airfryer op 200 graden voor zo’n 10–12 minuten, afhankelijk van de dikte van de reepjes. Halverwege even omschudden of keren en je bent good to go.

De smaak blijft hetzelfde, maar het scheelt een hoop olie én schoonmaakwerk.

krokante kip hot honey

Kip met feta & hot honey

Wat deze krokante kip echt afmaakt, is de topping. De zachte feta zorgt voor een zoute tegenhanger van de zoete honing, terwijl verse peterselie het gerecht net een beetje opfrist. Door de feta direct na het frituren van de kip toe te voegen, smelt de feta lichtjes en krijgt de kaas een nog intensere smaak. Super lekker!

De smaken van dit recept zijn perfect in balans; ik was zelf positief verrast terwijl mijn verwachtingen al best hoog waren – haha. Het knapperige korstje, de zachte kip vanbinnen, de zoutige feta en dan die sticky hot honey… Echt ultiem comfort food!

Je kunt de kip serveren als hoofdgerecht, maar het werkt ook prima als onderdeel van een grotere borrelplank of snackdiner.

Wil je de kip als volledige maaltijd op tafel zetten? Serveer de kip bijvoorbeeld met coleslaw, Gepofte zoete aardappel uit de Airfryer of een salade. Zoals mijn frisse Salade van witlof met ei.

De krokante kip met feta en hot honey is trouwens ook méga lekker om te eten op een broodje. Kies voor een hamburgerbroodje of brioche bol, topppp.

krokante kip feta hot honey

Hot honey maken en bewaren

Hot honey is op dit moment echt een trend. Op TikTok, Instagram, andere foodblogs: ik zie het overal voorbij komen. En eerlijk is eerlijk, het is ook gewoon lekker én verrassend veelzijdig.

Je maakt het door een paar eetlepels honing te verwarmen in een steelpannetje, samen met een lepel crispy chili olie. Ik gebruikte crispy chili olie van Hollandse bodem en van alle soorten die ik tot nu toe heb geproefd, is die van Heat Supply echt mijn lievelings. Jup, langer dan degene van Lao Gan Ma die iedereen inmiddels wel kent.

Even roeren, kort laten intrekken en klaar. Je kunt de hot honey meteen over de krokante kip lepelen of laten afkoelen en bewaren in een afgesloten potje.

Bewaren doe je buiten de koelkast en bij voorkeur in een uitgekookte glazen potje. Gebruik wel een schone lepel als je uit het potje schept, dan blijft je hot honey zeker een paar weken goed.

Hot honey is trouwens niet alleen lekker bij kip. Je kunt het ook serveren:

  • Over een kaasplankje, met brie of geitenkaas
  • Op een plakje pizza (probeer het eens op een pizza met salami!)
  • Bij geroosterde groente, zoals pompoen of wortel
  • Als dressing door een salade met feta en walnoten

Ik ben niet iemand die gauw mee doet aan (food)trends, maar de hot honey trend is he-le-maal mijn ding.

Goed, over naar het recept!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Krokante kip maken
No ratings yet

Krokante kip met feta & hot honey

Misschien ben je alvast op zoek naar een lekker weekend maaltje of heb je gewoon héél veel zin in krokante kip. Dan daag ik je uit om dit recept met feta en hot honey eens te proberen. Perfecte mix in texturen én smaak. Verslavend lekker.
Porties2 – 3 personen (bijgerecht)
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 35 minuten
Hoelang te bewaren direct opeten

Benodigdheden

  • frituurpan of gewone pan met neutrale olie
  • 3 kommen (voor het paneren)

Ingrediënten

Krokante kip

  • 400 g kipfilet (of kipfilet haasjes) – in repen
  • 100 g bloem
  • 1 ei – losgeklopt
  • 50 g panko

En verder

  • 4 el honing
  • 1 el crispy chili olie
  • 100 g feta
  • verse peterselie naar smaak

Instructies

  • Verwarm de frituurpan of de neutrale (zonnebloem bijv.) olie in een gewone pan naar 180℃.
  • Wentel de kipfilet door de bloem, vervolgens door het ei en tot slot door de panko.
  • Frituur de kip in 5-7 minuten goudbruin en krokant.
  • Doe voor de hot honey de honing met de crispy chili olie in een pannetje. Verwarm dit tot beide ingrediënten goed zijn gemengd.
  • Verkruimel de feta over de kip zodra deze uit de frituur komt en schep de hot honey er overheen. Garneer met verse peterselie en serveer direct.
Gang: bijgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: feta, gefrituurde kip, hot honey, kip met feta, krokante kip

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close