Hertenstoofvlees met rode wijn

Wild en Kerst zijn wat mij betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden. Logisch ook, want zodra je in deze tijd van het jaar een supermarkt binnenloopt, vliegen de kalkoenen, wildzwijnmedaillons en hertenbiefstukjes je om de oren. Ik ben zelf dol op wild en vond het dan ook heerlijk om voor deze kerstperiode op OMF met hertenstoofvlees aan de slag te gaan. En wat is er feestelijker dan hertenstoofvlees met rode wijn? Het gerecht heeft een luxe uitstraling, maar is stiekem heel goed betaalbaar én gemakkelijk te maken.

Betaalbaar kerstgerecht

Hoewel hertenstoofvlees misschien een beetje decadent klinkt, is het een betaalbare manier om wild op tafel te zetten. Vaak denken mensen bij Kerst meteen aan dure ingrediënten zoals een hele kalkoen of verschillende biefstukjes. Maar met hertenstoofvlees kun je al voor een veel lagere prijs een indrukwekkend gerecht serveren. Hertenstoofvlees wordt namelijk gemaakt van de wat taaiere delen van het hert, maar dat maakt het juist perfect voor een stoofpot. Door het vlees langzaam te garen in rode wijn, wordt het boterzacht en vol van smaak. Bovendien kun je met een goed recept heel eenvoudig de hoeveelheden aanpassen, zodat je het zowel voor een intiem diner voor twee als voor een groot gezelschap kunt bereiden.

Hertenstoofvlees met rode wijn is een hele goed combi!

De combinatie van hertenvlees met rode wijn is werkelijk een match made in heaven. De diepe, robuuste smaken van het vlees passen perfect bij de fruitige en kruidige tonen van een goede rode wijn. Bij het bereiden van hertenstoofvlees is het belangrijk om een wijn te kiezen die rijk genoeg is om de krachtige smaken van het vlees te ondersteunen. Denk hierbij aan een stevige wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Syrah. Deze wijnen geven niet alleen smaak aan het vlees, maar zorgen er ook voor dat de saus een mooie diepte krijgt. Tip: kies een wijn die je zelf ook lekker vindt om te drinken, want een glas tijdens het koken mag natuurlijk niet ontbreken!

Stoofvlees voor elke gelegenheid

Hoewel dit gerecht perfect is voor de feestdagen, kun je hertenstoofvlees met rode wijn natuurlijk ook prima op andere momenten maken. Het is een ideaal gerecht voor een winterse zondagmiddag, als je tijd hebt om de stoofpot rustig te laten pruttelen. Het huis vult zich met de heerlijke geur van stoofvlees en kruiden, en je hebt ondertussen alle tijd om te ontspannen of gezellig samen te zijn met vrienden en familie. Het voordeel van stoofvlees is ook dat het de volgende dag vaak nog lekkerder smaakt. Maak dus gerust een grotere portie en geniet later in de week van een makkelijk op te warmen maaltijd.

Heb je geen tijd of zin om dit hertenstoofvlees met rode wijn te maken? Maak het dan in de slowcooker! Vanaf stap 4 kun je het gerecht in de slowcooker bereiden en hoef je er niet langer bij te blijven!

Serveeropties en bijgerechten

Bij zo’n rijk gerecht als hertenstoofvlees met rode wijn passen eenvoudige, maar smaakvolle bijgerechten. Denk bijvoorbeeld aan een romige aardappelpuree of knapperig gebakken aardappeltjes. Ook stoofpeertjes zijn een klassieke combinatie met wild. Hun zoetige smaak vormt een mooi contrast met de hartige stoofpot. Groenten zoals spruitjes, wortels of rode kool doen het ook altijd goed. Houd de bijgerechten simpel en laat het hertenstoofvlees de ster van de maaltijd zijn.

Tips voor het beste resultaat

Om ervoor te zorgen dat je hertenstoofvlees met rode wijn perfect lukt, heb ik nog een paar tips voor je:

  • Neem de tijd: Stoofvlees wordt pas echt lekker als je het rustig laat garen. Plan dus voldoende tijd in, want het vlees heeft minstens twee tot drie uur nodig om mals te worden.
  • Kies de juiste wijn: Zoals ik eerder al zei, is een stevige rode wijn de sleutel tot een heerlijke stoofpot. Hoe beter de wijn, hoe lekkerder de saus!
  • Gebruik kruiden: Een bouquet garni (een bosje tijm, laurier en rozemarijn) geeft extra diepte aan de stoofpot. Voeg ook een paar kruidnagels toe voor een subtiele kruidige smaak.

Feestelijke afsluiting

Met hertenstoofvlees met rode wijn zet je een feestelijk en smaakvol gerecht op tafel zonder dat je daarvoor diep in de buidel hoeft te tasten. Het is de perfecte balans tussen luxe en comfort, en daarmee ideaal voor de kerstdagen. Of je nu een klein gezelschap hebt of met de hele familie aan tafel zit, dit gerecht zal zeker indruk maken. Serveer het met een goed glas rode wijn en geniet van een gezellige, culinaire avond!

Heb jij al eens hertenstoofvlees gemaakt, of ga je het dit jaar proberen? Laat het me weten in de reacties! Ik ben benieuwd naar jouw creaties.

Wat heb je nodig (2 personen)

  • 300 gram hertenpoulet
  • 4 sjalotten
  • 100 gram champignons
  • 1 kleine winterpeen
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 100 milliliter rode wijn
  • 500 milliliter wildfond
  • 1 plakje ontbijtkoek
  • peper en zout

1. Snijd de hertenpoulet in hapklare stukken en bak deze in een beetje boter in een braadpan aan tot het van de buitenkant bruin kleurt. Voeg een eetlepel bloem aan het vlees toe en schep dit even goed om.

2. Ontdoe de sjalotten van de schil maar laat ze heel. Snijd de champignons en wortel in plakjes en voeg de groenten samen met de laurierblaadjes en kruidnagels aan het vlees toe. Bak dit een minuut of vijf mee.

3. Blus het vlees en de groenten met de rode wijn en laat de alcohollucht verdampen.

4. Schenk de wildfond in de pan en voeg hier de takjes tijm en rozemarijn aan toe. Doe de deksel op de pan en laat de hertenstoof zo’n 2,5 – 3 uur op laag vuur stoven terwijl je af en toe roert.

5. Proef na 2,5 uur of het vlees gaar is en breng de stoofschotel op smaak met peper en zout.

6. Leg een plakje ontbijtkoek in de stoofschotel en roer dit erdoor tot de koek volledig opgenomen is. Serveer de stoofschotel direct.

Je kunt deze hertenstoof ook al een dag van te voren maken. Laat de stoofschotel dan in de pan met deksel in de koelkast staan. Nog verder van te voren maken kan ook, vries de hertenstoof dan in en laat hem de dag voordat je hem wilt serveren in de koelkast ontdooien. Verwarm de stoofschotel vervolgens op laag vuur met de deksel op de pan.

Hertenstoofvlees met rode wijn

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

stoofvlees recept met rode wijn
stoofvlees recept met rode wijn

Join the Conversation

  1. Marleen says:

    Kan dit ook in de slowcooker gemaakt worden? Hoe lang zou het er dan in moeten?
    Ziet er namelijk heel lekker, en simpel uit.

    1. Sabine Author says:

      Ja, dat moet zeker lukken. Ik zou beginnen met 6/7 uur op stand laag en vanaf daar kijken of het echt nog langer de tijd nodig heeft. Wel minder vocht gebruiken!

  2. Proef de Smaak says:

    Ziet er heerlijk uit! Ik heb wel eens hert op, maar nog nooit op deze manier!

  3. Mirjam says:

    Lijkt mij ook een lekker receptje voor in de slow cooker. Ik ga het proberen maar dan met veel minder vocht erin (aanvullen kan later ook nog i.n.) Qua bereidingstijd ga ik voor een 9 uur op laag

    1. Sabine Author says:

      Ik zou beginnen met 6/7 uur op laag en vanaf daar kijken of het nog langer moet. 9 uur is wel erg lang voor hert/dit gerecht. Inderdaad minder vocht gebruiken!

  4. Margot says:

    Dat ziet er goed uit en fijn dat je ook betaalbare opties laat zien!

  5. Oh heerlijk, hert! Ik heb het recept opgeslagen en ga het zeker maken (zonder het plakje suiker dan (ontbijtkoek dus)). En top dat je het voor 2 personen hebt gedaan. Dat wordt smullen!!!

    1. Elisa says:

      Gebruik dan maizena om te binden, daarvoor is de ontbijtkoek. En eventueel een theelepel koekkruiden om de smaak er in te krijgen!

      1. Bedankt voor de tip! Ga ik zeker doen .

    2. Sabine Author says:

      Lekker, ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

  6. Is dit het vlees dat je via de AH kerstservice hebt besteld?

    1. Sabine Author says:

      Nee, dat is weer iets anders. Daar komt deze week een heel stuk over online!

  7. José says:

    Wanneer ik jet recept in de slowcooker ga maken, heb ik minder vocht nodig. Ik heb pas net mijn slowcooker, dus nog een leek hahaha. Hoeveel vocht kan ik er dan het beste indoen?

  8. Dit is een heerlijk recept ! Ik heb nog een scheutje cognac toegevoegd, verrukkelijk.

  9. Ik wil deze maken als vleesgerecht voor het kerstdiner. Groentes maken we apart.
    Ik heb 1 kilo gesneden hertenvlees voor ongeveer 6 personen. Hoeveel wildfond raad je aan? En welke gebruik jij graag?

  10. Oscar says:

    Vanmiddag dit gerecht gemaakt!! Super makkelijk en wat een heerlijke geur door het huis!!! Meerdere malen geproefd en echt echt heeeeel lekker. Dankjewel!!

  11. Rohit says:

    Hi Sabine, Wat worden de hoeveelheden als je dit voor 6 man wilt koken?

    1. Ik zou dan het volgende aanhouden:

      1200 gram hertenpoulet
      8 sjalotten
      600 gram champignons
      2 kleine winterpeen
      2 eetlepel bloem
      5 laurierblaadjes
      5 kruidnagels
      6 takjes tijm
      3 takje rozemarijn
      300 milliliter rode wijn
      800 milliliter wildfond
      3 plakjes ontbijtkoek
      peper en zout

  12. Hoeveel vocht zou ik moeten gebruiken als ik hem in de slow cooker wil maken?

    1. Wil je de hoeveelheden uit de rest van het recept aanhouden? Dan zou ik 250ml wildfond gebruiken en 50ml rode wijn. Houd er wel rekening mee dat de alcoholsmaak in de wijn veel meer aanwezig blijft in de slowcooker dan wanneer je dit gerecht klaarmaakt in de pan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close