Hier en daar zag ik deze fancy aardappel al eens voorbij komen, en Sabine maakte ze járen geleden al eens met Parmezaan. Top combinatie natuurlijk, maar een variant met cheddar en bacon mocht niet op OMF ontbreken vond ik. Zo gezegd, zo gedaan – letterlijk. Want moeilijk om te maken is dit recept absoluut niet, het heeft alleen even wat tijd in de oven nodig. Zorg voor een goed, scherp mes waarmee je mooie dunne sneetjes in de aardappelen kunt maken. Net niet helemaal doorsnijden zodat de aardappelen onderaan nog wat stevigheid hebben en alle plakjes aan elkaar blijven zitten. Daarna laat je ze in de oven garen en op het laatst stop je de vulling ertussen. Nog even de kaas laten smelten in de oven en je hebt een heel mooi side-dish om op tafel te zetten. Naas een salade, wat groenten of eigenlijk gewoon nog beter: een lekkere hamburger.
Hasselback Potatoes met Bacon en Cheddar
Ingrediënten
- 5 flinke rode aardappelen
- 100 gram bacon dunne plakjes
- een stuk Cheddar
- olijfolie
- peper
- zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Boen de aardappelen schoon en snijd ze met een scherp mes in hele dunne plakjes. Zorg ervoor dat je onderaan niet helemaal doorsnijdt.
- Leg de aardappels op een met bakpapier beklede bakplaat, sprenkel er wat olijfolie overheen, een beetje peper en zout en schuif de aardappelen in de oven voor 40 minuten.
- Bak ondertussen in een droge koekenpan de bacon knapperig en snijd daarna in kleine plakjes. Snijd ook de cheddar in kleine dunne plakjes.
- Als de aardappels gaar zijn (test voorzichtig met een vork door erin te prikken), haal ze dan uit de oven en stop afwisselend de bacon en de cheddar ertussen. Schuif voor nog 5 minuten in de oven.
- Als de cheddar gesmolten is zijn de potatoes klaar. Rasp er nog een beetje cheddar overheen voordat je ze uitserveert.