Crème brûlée koekjes

Oeh la laaaa, deze creme brulee koekjes moeten haast wel bij iedereen in de smaak gaan vallen. Althans, mits je dol bent op crème brûlée natuurlijk. En daarvoor steek ik mijn hand op, want zoals jullie inmiddels wellicht wel weten hou ik van zo’n beetje alles waar vanillecustard/-room aan te pas komt.

Er is één ding waarvoor ik je wel vast even wil waarschuwen. Ok, eigenlijk twee dingen:

  1. Je blijft maar van deze koekjes eten, ze zijn le-vens-ge-vaar-lijk.
  2. Je kunt de koekjes niet zo goed van tevoren klaarmaken, want door de vanilleroom worden de koekjes zacht. Wel kun je de losse onderdelen goed preppen zodat je de koekjes vlak voor het serveren kunt afmaken.

Niet je standaard koffie koekjes dus, maar wel een koekrecept waar je instant verslaafd aan raakt.

creme brulee koekjes
koekjes met vanille vulling

Vanillekoekjes

De brosse koekjes in combinatie van met de vanilleroom, zorgen voor de lekkerste vanillekoekjes die je ooit hebt gehad. Een mix van texturen is vaak hetgeen dat een recept lekker maakt en met de creme brulee koekjes zit dan goed.

De koekjes zijn bros en licht zoutig van smaak. Hierdoor vormen ze de perfecte basis voor in feite ieder soort topping. Het recept heb ik geleend van de roomboterkoekjes die al op OMF stonden. Eerlijk, zelfs van de koekjes zónder topping kan ik al eindeloos blijven snaaien.

Het fijne bij deze koekjes is dat je het koekdeeg niet eerst in de koelkast hoeft laten op te stijven. Maak het koekdeeg, vorm er balletjes van en verspreid deze met een beetje tussenruimte over de bakplaat. De koekjes zullen niet heel erg inzakken en verspreiden, dus je kunt behoorlijk wat koekjes tegelijk bakken. Wel even goed laten afkoelen voordat je verder gaat met het aftoppen van de koekjes natuurlijk.

Bewaar de gebakken koekjes luchtdicht buiten de koelkast, daar zijn ze zeker een dag of 5 houdbaar. En vind je 24 koekjes véél te veel, dan heb ik de perfecte oplossing voor je. Je kunt het koekdeeg namelijk goed invriezen!

Vorm een rol van het koekdeeg en pak deze in plasticfolie in. Vries de rol koekdeeg in en snijd er, op het moment dat je zin hebt in koek, gewoon een plak vanaf.

vanille koekjes
koekjes met vanille room

Koekjes met vanille vulling

Maar goed, hoe lekker de roomboterkoekjes van zichzelf al zijn, ze worden natuurlijk éxtra lekker door de vanilleroom bovenop. Van de koekjes met vanille vulling blijf je maar eten, zo verslavend lekker.

Als topping bovenop maak ik gebruik van mijn standaard vanilleroom recept, waarvoor je de volgende ingrediënten nodig hebt:

  • 50 g custardpoeder
  • 1 ei
  • 50 g kristalsuiker
  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje

Door de custardpoeder krijgt de vanilleroom al een licht vanillesmaakje, maar het vanillestokje maakt het plaatje wel compleet. In plaats van custardpoeder zou je overigens ook maïzena kunnen gebruiken, mocht je dat (wel) in huis hebben.

Laat de vanilleroom na het koken goed afkoelen, dan zul je merken dat ‘ie een stuk dikker wordt.

Om de creme brulee koekjes extra makkelijk te kunnen voorzien van de vanilleroom topping, schep ik de vanilleroom in een spuitzak, waarmee ik toefjes room op de koekjes kan spuiten. Met een vochtige theelepel druk ik de toefjes room en beetje plat, waardoor het makkelijker wordt om de suikerlaag aan te brengen.

Voor de echte creme brulee sensatie moet er natuurlijk wel een krokant suikerlaagje op de koekjes zitten. En dat doe je heel simpel door een lepeltje kristalsuiker over de vanilleroom te strooien en dit te karamelliseren met behulp van een crème brûlée brander. Die branders zijn tegenwoordig overal wel te koop en je hoeft er echt niet per se duur aan.

Brand de suiker tot het een mooi karamelkleurtje krijgt en licht knapperig wordt. De creme brulee koekjes zijn dan klaar!

Serveer ze zo snel mogelijk om ervoor te zorgen dat de koekjes niet zacht worden. Dat zou namelijk zonde zijn.

Weet je bij voorbaat al dat de koekjes niet heel snel op gaan, ik kan het me bijna niet voorstellen…, bewaar de koekjes en de vanilleroom dan los van elkaar en top de koekjes zo laat mogelijk af met de room en het krokante suikerlaagje.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

creme brulee koekjes
5 van 2 stemmen

Crème Brûlée koekjes

Stop de persen, deze Crème Brûlée koekjes is alles wat je ooit hebt gewild. Brosse koekjes met zachte vanilleroom en een krokant suikerlaagje bovenop. Een regelrechte traktatie.
Porties24 stuks
Moeilijkheidsgraad gevorderd
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Afkoelen room 2 uur
Totale tijd 3 uur
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast*
Hoelang te bewaren 4 dagen

Benodigdheden

  • garde
  • elektrische (hand)mixer met deeghaken
  • spuitzak met spuitmondje
  • brûlée brander

Ingrediënten

Vanilleroom

  • 50 g custardpoeder
  • 1 ei
  • 50 g kristalsuiker
  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje

Koekdeeg

  • 225 g ongezouten roomboter – zacht
  • 150 g kristalsuiker
  • 1 t vanille-aroma
  • 1 eidooier
  • 300 g bloem
  • snuf zout

En verder

  • 50 g kristalsuiker

Instructies

  • Begin met het maken van de vanilleroom. Doe hiervoor de custardpoeder, het ei en de suiker in een kom en klop dit tot een lichtgeel mengsel.
  • Schenk de melk in de pan. Halveer het vanillestokje, schraap deze leeg en doe het vanillemerg en stokje bij de melk in de pan.
  • Verwarm de melk tot de damp er vanaf komt. Haal dan het vanillestokje uit de melk en schenk de warme melk al kloppend bij het custardmengsel in de kom.
  • Schenk het geheel terug in de steelpan en kook de vanilleroom al roerend gedurende 5 minuten, tot deze dik is geworden. Schenk in een kom of bak met deksel en laat de vanilleroom volledig afkoelen.
  • Klop voor het koekdeeg de boter met de suiker romig. Voeg de vanille-aroma en eidooier toe en klop dit even goed op.
  • Doe dan de bloem en zout in de kom en kneed het geheel tot een stevig koekdeeg.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
  • Vorm 24 balletjes van het koekdeeg en leg deze met voldoende tussenruimte op de bakplaat.
  • Bak de koekjes 15-17 minuten in het midden van de oven.
  • Duw zodra de koekjes uit de oven komen een klein kuiltje in de nog zachte koekjes, met behulp van een lepel. Laat de koekjes volledig afkoelen.
  • Schep de afgekoelde vanilleroom in een spuitzak en spuit op ieder koekje een toefje vanilleroom. Duw de room iets plat met een natte lepel.
  • Strooi de kristalsuiker over de vanilleroom en karamelliseer de suiker met behulp van een brûlée brander.
  • Serveer de koekjes direct

Notities

*De koekjes zijn alleen te bewaren zonder de vanilleroom erop. Voeg de vanilleroom dus pas vlak voor het serveren toe. De losse koekjes zijn 4 dagen houdbaar, mits je ze luchtdicht buiten de koelkast bewaart. Bewaar de vanilleroom in de koelkast. 
Gang: tussendoortje
Keuken: Frans
Trefwoord: crème brûlée, koekjes, vanilleroom

Join the Conversation

  1. Elise says:

    Dit klinkt toch echt als het meest geweldige koekje! van het weekend maar eens proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close