Stop de persen, deze Crème Brûlée koekjes is alles wat je ooit hebt gewild. Brosse koekjes met zachte vanilleroom en een krokant suikerlaagje bovenop. Een regelrechte traktatie.
Voorbereidingstijd30 minutenmin
Bereidingstijd30 minutenmin
Afkoelen room2 uuruur
Totale tijd3 uuruur
Gang: tussendoortje
Keuken: Frans
Trefwoord: crème brûlée, koekjes, vanilleroom
Servings: 24stuks
Equipment
garde
elektrische (hand)mixer met deeghaken
spuitzak met spuitmondje
brûlée brander
Ingrediënten
Vanilleroom
50gcustardpoeder
1ei
50gkristalsuiker
500mlmelk
1vanillestokje
Koekdeeg
225gongezouten roomboter- zacht
150gkristalsuiker
1tvanille-aroma
1eidooier
300gbloem
snuf zout
En verder
50gkristalsuiker
Instructies
Begin met het maken van de vanilleroom. Doe hiervoor de custardpoeder, het ei en de suiker in een kom en klop dit tot een lichtgeel mengsel.
Schenk de melk in de pan. Halveer het vanillestokje, schraap deze leeg en doe het vanillemerg en stokje bij de melk in de pan.
Verwarm de melk tot de damp er vanaf komt. Haal dan het vanillestokje uit de melk en schenk de warme melk al kloppend bij het custardmengsel in de kom.
Schenk het geheel terug in de steelpan en kook de vanilleroom al roerend gedurende 5 minuten, tot deze dik is geworden. Schenk in een kom of bak met deksel en laat de vanilleroom volledig afkoelen.
Klop voor het koekdeeg de boter met de suiker romig. Voeg de vanille-aroma en eidooier toe en klop dit even goed op.
Doe dan de bloem en zout in de kom en kneed het geheel tot een stevig koekdeeg.
Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
Vorm 24 balletjes van het koekdeeg en leg deze met voldoende tussenruimte op de bakplaat.
Bak de koekjes 15-17 minuten in het midden van de oven.
Duw zodra de koekjes uit de oven komen een klein kuiltje in de nog zachte koekjes, met behulp van een lepel. Laat de koekjes volledig afkoelen.
Schep de afgekoelde vanilleroom in een spuitzak en spuit op ieder koekje een toefje vanilleroom. Duw de room iets plat met een natte lepel.
Strooi de kristalsuiker over de vanilleroom en karamelliseer de suiker met behulp van een brûlée brander.
Serveer de koekjes direct
Notities
*De koekjes zijn alleen te bewaren zonder de vanilleroom erop. Voeg de vanilleroom dus pas vlak voor het serveren toe. De losse koekjes zijn 4 dagen houdbaar, mits je ze luchtdicht buiten de koelkast bewaart. Bewaar de vanilleroom in de koelkast.