Ga terug
+ servings
vanille koekjes
Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Crème Brûlée koekjes

Stop de persen, deze Crème Brûlée koekjes is alles wat je ooit hebt gewild. Brosse koekjes met zachte vanilleroom en een krokant suikerlaagje bovenop. Een regelrechte traktatie.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Afkoelen room2 uur
Totale tijd3 uur
Gang: tussendoortje
Keuken: Frans
Trefwoord: crème brûlée, koekjes, vanilleroom
Servings: 24 stuks

Equipment

  • garde
  • elektrische (hand)mixer met deeghaken
  • spuitzak met spuitmondje
  • brûlée brander

Ingrediënten

Vanilleroom

  • 50 g custardpoeder
  • 1 ei
  • 50 g kristalsuiker
  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje

Koekdeeg

  • 225 g ongezouten roomboter - zacht
  • 150 g kristalsuiker
  • 1 t vanille-aroma
  • 1 eidooier
  • 300 g bloem
  • snuf zout

En verder

  • 50 g kristalsuiker

Instructies

  • Begin met het maken van de vanilleroom. Doe hiervoor de custardpoeder, het ei en de suiker in een kom en klop dit tot een lichtgeel mengsel.
  • Schenk de melk in de pan. Halveer het vanillestokje, schraap deze leeg en doe het vanillemerg en stokje bij de melk in de pan.
  • Verwarm de melk tot de damp er vanaf komt. Haal dan het vanillestokje uit de melk en schenk de warme melk al kloppend bij het custardmengsel in de kom.
  • Schenk het geheel terug in de steelpan en kook de vanilleroom al roerend gedurende 5 minuten, tot deze dik is geworden. Schenk in een kom of bak met deksel en laat de vanilleroom volledig afkoelen.
  • Klop voor het koekdeeg de boter met de suiker romig. Voeg de vanille-aroma en eidooier toe en klop dit even goed op.
  • Doe dan de bloem en zout in de kom en kneed het geheel tot een stevig koekdeeg.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
  • Vorm 24 balletjes van het koekdeeg en leg deze met voldoende tussenruimte op de bakplaat.
  • Bak de koekjes 15-17 minuten in het midden van de oven.
  • Duw zodra de koekjes uit de oven komen een klein kuiltje in de nog zachte koekjes, met behulp van een lepel. Laat de koekjes volledig afkoelen.
  • Schep de afgekoelde vanilleroom in een spuitzak en spuit op ieder koekje een toefje vanilleroom. Duw de room iets plat met een natte lepel.
  • Strooi de kristalsuiker over de vanilleroom en karamelliseer de suiker met behulp van een brûlée brander.
  • Serveer de koekjes direct

Notities

*De koekjes zijn alleen te bewaren zonder de vanilleroom erop. Voeg de vanilleroom dus pas vlak voor het serveren toe. De losse koekjes zijn 4 dagen houdbaar, mits je ze luchtdicht buiten de koelkast bewaart. Bewaar de vanilleroom in de koelkast.