Kaas uienbrood – No knead brood

Dit no knead kaas uienbrood is zonder twijfel een van mijn favorieten no knead broden van de laatste tijd. De laatste maanden hebben jullie hier op OMF al regelmatig kunnen genieten van heerlijke no knead-broden, en ik moet toegeven dat ik steeds meer verliefd raak op deze simpele manier van brood bakken. Zelf brood bakken is natuurlijk altijd een feestje, maar no knead broden hebben echt mijn hart veroverd. Het is gewoon geweldig om te zien hoe je met minimale inspanning zo’n prachtig resultaat kunt bereiken. Je hoeft het deeg nauwelijks aan te raken, en toch krijg je een brood dat eruitziet en smaakt alsof het uit een ambachtelijke bakkerij komt.

Bij dit kaas uienbrood zorgt de gekarameliseerde ui voor een heerlijk lichtzoete smaak die perfect samengaat met de hartige tonen van de kaas. Door flink wat geraspte kaas door het deeg te mengen, ontstaan er van die verrukkelijke pockets met gesmolten kaas in het brood – echt om je vingers bij af te likken. Ik kan je dan ook vertellen dat dit brood bij ons thuis binnen twee dagen volledig was opgegeten, zo lekker is het! Of je het nu serveert met een kom dampende soep, als basis voor een stevige sandwich, of gewoon als snack tussendoor, dit brood is altijd een succes. Meer heb je eigenlijk niet nodig voor een heerlijke maaltijd.

Heb je een gietijzeren pan nodig voor een no knead brood?

Als ik een recept als deze deel krijg ik regelmatig de vraag of je per se een gietijzeren pan nodig hebt. En ja, eigenlijk wel. Simpelweg omdat dit de warmte een stuk beter geleid en daardoor het brood mooi gaar én knapperig wordt. Maar dat betekent niet dat je direct een dure Le Creuset nodig hebt! De laatste tijd heb ik regelmatig aanbiedingen bij Lidl en Aldi voorbij zien komen voor gietijzeren pannen en ik zou je aanraden die gewoon eens te proberen. HEMA heeft er ook een in het assortiment en die zou het ook prima moeten doen voor dit no knead kaas uienbrood. Zolang er een deksel bij zit, zit je goed!

Wat zijn no knead broden?

“No knead brood” is een brood dat gemaakt wordt zonder te kneden. Dit type brood heeft in de afgelopen jaren veel populariteit gewonnen, vooral omdat het zo eenvoudig is om te maken. Het belangrijkste idee achter no knead brood is dat je de ingrediënten (meestal bloem, water, zout en gist) simpelweg door elkaar mengt, en het deeg vervolgens een lange tijd laat rijzen, meestal tussen de 12 en 24 uur.

De lange rijstijd zorgt ervoor dat het deeg de gluten op natuurlijke wijze ontwikkelt, wat normaal gesproken gebeurt tijdens het kneden. Hierdoor ontstaat er een heerlijk luchtig brood met een knapperige korst, zonder dat je zelf veel moeite hoeft te doen.

Het bakken van no knead brood gebeurt vaak in een hete gietijzeren pan of Dutch oven, wat helpt om een mooie, krokante korst te creëren. Het is een geweldige optie voor mensen die vers brood willen bakken, maar liever niet te veel tijd of inspanning willen besteden aan het proces.

kaas uienbrood

Kaas uienbrood serveren

Als het gaat om kaas-uienbrood, zijn er zoveel lekkere manieren om het te serveren. Zelf vind ik het heerlijk om een dikke plak bij een warme kom soep te eten, vooral bij tomaten- of uiensoep. De hartige smaak van het brood past daar perfect bij en maakt de maaltijd echt af. Maar het brood doet het ook supergoed als basis voor een luxe sandwich. Een knapperige plak brood, belegd met ham, wat verse sla en een likje mosterd. Echt genieten! En als ik vrienden over de vloer heb voor een borrel, snijd ik het brood in dikke plakken en zet het op tafel met verschillende dips, zoals aioli, tapenade, of een romige kaasdip. Maar eerlijk gezegd, soms is een eenvoudige lik roomboter al genoeg om helemaal happy te worden. 

Veel gestelde vragen:

Hoe bewaar ik kaas uienbrood het beste? 

Kaas uienbrood bewaar je het beste in een luchtdichte verpakking of een broodzak op kamertemperatuur. Het blijft zo 2-3 dagen vers, en dan is het hier meestal al op haha. Voor langere houdbaarheid kun je het ook invriezen; wikkel het brood dan goed in plasticfolie en plaats het in een diepvrieszak. Laat het bij gebruik op kamertemperatuur ontdooien of verwarm het kort in de oven.

Welke kaas is het beste voor kaas uienbrood?

Cheddar, Gouda, en Parmezaan zijn populaire keuzes voor kaas uienbrood. Cheddar smelt goed en heeft een sterke smaak, terwijl Gouda een milde, romige smaak toevoegt. Parmezaan zorgt voor een pittigere, zoute toets. Je kunt ook experimenteren met een mix van kazen.

Hoe kan ik de uien het beste bereiden voor dit brood?

Het is aan te raden om de uien eerst te karamelliseren voordat je ze aan het deeg toevoegt. Dit geeft de uien een zoete, diepe smaak en voorkomt dat ze te veel vocht afgeven in het brood. Karamelliseer de uien door ze langzaam te bakken in een beetje olie of boter op laag vuur, totdat ze goudbruin en zacht zijn.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn brood een knapperige korst krijgt?

Om een knapperige korst te krijgen, kun je het brood bakken in een voorverwarmde gietijzeren pan of Dutch oven. Deze zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en stoomt het brood, waardoor de korst extra krokant wordt. Het is ook belangrijk om de oven goed voor te verwarmen en het deksel de eerste 20-30 minuten op de pan te laten om die stoom binnen te houden.

No ratings yet

No knead kaas-ui brood

Ik ben groot fan van no knead broden en deze met kaas en ui is mijn lievelings. Zachte, zoete gekarameliseerde ui en lekkere kaaspockets; beter wordt het bijna niet.
Porties1 brood 1
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Rijstijd 8 uur 30 minuten
Totale tijd 10 uur
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • 1 gietijzeren pan met deksel (22-24 cm)

Ingrediënten

  • 2 uien – in halve ringen
  • 450 g tarwebloem
  • 1 zakje instant gist – 7 g
  • 1,5 tl zout
  • 350 ml lauwwarm water
  • 100 g grof geraspte kaas

Instructies

  • Verhit een beetje olie in een koekenpan en karameliseer hierin de uien. Hou het vuur laag, schep regelmatig even om en geef de uien een minuut of 20-30 om lekker zacht en bruin te worden.
  • Doe de bloem, gist en zout in een kom en schep de ingrediënten even om.
  • Roer met een spatel terwijl je het water langzaam toevoegt. Roer net zolang tot de ingrediënten goed zijn gemengd. Voeg dan de geraspte kaas en gekarameliseerde ui toe en schep nog even goed om. Let op: het deeg is super plakkerig!
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 8 uur in de koelkast rijzen.
  • Bebloem het aanrecht en leg hier het brooddeeg op. Vouw en stretch het deeg vier keer (bebloem je handen hiervoor) en leg het op een vel bakpapier. Laat het afgedekt met een theedoek nogmaals 30 minuten rusten.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220℃ hetelucht en zet de gietijzeren pan vast tijdens het voorverwarmen in de oven zodat de pan ook heet kan worden.
  • Til het bakpapier met daarop het brooddeeg op en leg dit in de pan. Maak met een scherp mes een paar inkepingen in het brood (in een patroontje of gewoon een simpele snee over de lengte van het brood) en bak het brood 30 minuten in de oven met de deksel op de pan.
  • Verwijder na 30 minuten de deksel en bak het brood nog 10-15 minuten tot de bovenkant goudbruin is gekleurd.
Gang: brood
Trefwoord: brood, brood bakken, gekarameliseerde ui, kaas-ui brood, no knead bread

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

no knead-kaasuibrood

Join the Conversation

  1. Ingrid says:

    Hoi Sabine,
    Ik heb een echt oud bakkers bakblik, zo’n zwaar ijzeren geval .Zou ik dit brood ook daarin kunnen bakken , afgedekt met alufolie?
    groetjes Ingrid

    1. Sabine Author says:

      Ik denk dat dat wel moet lukken ja!

  2. Arthur says:

    Wat ik vreemd vindt is dat ik het in een koelkast moet laten rijzen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close