Als wij friet gaan halen dan bestellen we daar per persoon standaard twee snacks bij. Eén van de twee snacks die ik bestel is sowieso al-tijd een kroket, want HALLO – die moet uitgelepeld worden met de friet. De tweede snack varieert vaak tussen een shoarmarol met knoflooksaus of een bamischijf. Ik ben gek op bamischijven. Als er een bittergarnituur op tafel komt waar van die mini bamischijfjes inzitten, aas ik daar als eerste op. Het moest er na ruim 8 jaar OMF dan ook echt een keer van komen dat ik mijn eigen bamischijven ging maken en vandaag is het dan eindelijk zover, in deze Fastfood Friday laat ik je zien hoe je zelf bamischijven kunt maken. Voor deze bamischijven maak ik de bami ook zelf en dit betekent dat ik de bamischijven helemaal naar mijn smaak heb kunnen maken. Ik raad je aan om jouw bamischijven vooral te maken met een bami die jij het allerlekkerst vindt. Eigenlijk zijn er geen regels zolang je maar een soort ‘ragout’ maakt die het goedje bij elkaar houdt.
Klik hier als je de video niet kunt zien
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Zelfgemaakte bamischijven
Ingrediënten
Voor de bami:
- 400 gr mie-nestjes
- 400 gr bamigroenten
- 1 tl gemberpasta
- 1 teentje knoflook - fijngehakt
- 1 tl uipoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 tl sambal oelek
- 1 el ketjap
Voor de ragout:
- 20 gr boter
- 20 gr bloem
- 200 ml volle melk
- 1 tl sojasaus
- 1 tl sambal oelek
En verder:
- 100 gr bloem
- 4 eieren - losgeklopt
- 150 gr paneermeel
Instructies
- Kook de mie-nestjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verhit een beetje olie in een wok en fruit hierin de knoflook met de gember aan tot het goed begint te geuren. Voeg de bamigroenten toe, samen met alle droge kruiden en specerijen. Wok de groenten tot ze zacht beginnen te worden.
- Laat de gekookte mie uitlekken en schep dit bij de groenten in de wok. Voeg de sambal en ketjap toe en schep het geheel goed om. Laat de bami op laag vuur staan zodat het gerecht warm blijft.
- Maak ondertussen de ragout. Smelt hiervoor de boter in een steelpannetje en voeg hier de bloem aan toe. Bak de bloem zo'n 2 minuten mee.
- Schenk de volle melk in de pan en voeg hier de sojasaus en sambal aan toe. Breng het geheel aan de kook en kook de ragout tot deze is ingedikt.
- Schenk de ragout bij de bami in de wok en schep alles om tot een plakkerig mengsel.
- Stort de kleverige bami in een grote (ingevette) ovenschaal. Wat je in een ideale wereld wil is een laag bami hebben van 1,5 cm dik; pas hier dus het formaat van de schaal op aan.
- Dek de schaal af en zet de bami minimaal een nacht in de koelkast zodat het stevig kan worden.
- Steek de volgende dag met behulp van koekjes uitstekers cirkels uit de stevig geworden bami.
- Wentel de bamischijven door de bloem, vervolgens door de losgeklopte eieren en tot slot door de paneermeel. Herhaal deze stap nogmaals.
- Frituur de bamischijven in olie van 180°C in 5-7 minuten rondom bruin, knapperig en van binnen gaar.