Hoewel ik dol ben op koken, eten en alles wat daarmee te maken heeft, las ik tijdens mijn vakantie ook een soort van pauze in van dit alles. Ik sta nauwelijks in pannen te roeren tijdens onze vakanties en wat we zoal eten maakt me ook eigenlijk niets uit. Tijdens onze afgelopen vakantie naar Italië heb ik in de twee weken dat we er waren hooguit 5 keer in de keuken gestaan en als het dan zover was ging het om het maken van zéér simpele maaltijden. Nu heb je in Italië de mazzel dat er fantastische ingrediënten voor het oprapen liggen en je dus met heel weinig producten al iets heel lekkers op tafel kunt toveren. Ons favoriete campinggerecht van afgelopen vakantie was absoluut deze pasta alla carbonara. In mijn boek Reishonger staat een zalig recept voor de échte spaghetti carbonara, dit is een kleine variant op dat recept. Omdat er ongetwijfeld veel OMF-lezers zijn die gaan kamperen dit jaar wilde ik het recept met je delen, wie weet heb je er iets aan!
Alvast even een aantal notities en opmerkingen vooraf:
- In mijn oorspronkelijke gerecht gebruik ik 3 eieren + 1 eidooier. In dit recept gebruik ik gewoon drie hele eieren. Thuis zou je hoogstwaarschijnlijk het eiwit dat je overhoudt wel kunnen gebruiken, op vakantie doe ik dat vaak niet dus vandaar: hele eieren.
- Mocht je geen pancetta kunnen vinden omdat je bijv. niet in Italië op de camping staat dan zijn speklapjes een prima alternatief. Voeg dan echter wel wat meer kruiden (oregano of rozemarijn) aan het gerecht toe.
- Wil je deze pasta uitbreiden met groenten dan kan dat prima. Voeg bijvoorbeeld ui en champignons toe, wat courgette of tomaatjes… Het is dan weliswaar geen echte Carbonara meer maar je hebt wel groenten in je gerecht. Overigens kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een salade bij deze maaltijd te serveren.
- Pasta alla Carbonara vind ik vanwege de eieren die niet door en door gegaard worden altijd spannend voor zwangere vrouwen. Toen ik zwanger was van Vic durfde ik het niet aan om dit gerecht te eten, ook al weet ik dat er weinig mis kan gaan als je kakelverse eieren gebruikt. Het al dan niet eten van dit gerecht als zwangere laat ik aan jou over.
- Van origine hoort dit gerecht gemaakt te worden met spaghetti maar uit ervaring kan ik melden dat ook tagliatelle en pappardelle erg lekker zijn in dit gerecht. Kies in ieder geval voor ‘slierterige pasta’ (wat een vies woord!), het is de bedoeling dat het ei blijft plakken aan de pasta.
Pancetta
Nog even over die pancetta, dat is namelijk een apart stukje vlees. Ik noem het altijd de Italiaanse variant van spek maar daarmee doe ik dit vlees eigenlijk een beetje te kort. Volgens platform Vlees.nl wordt Pancetta gemaakt van buikspek. De bereiding van deze ‘Italiaanse bacon’ onderscheidt zich naast het drogen en rijpen vooral door het toevoegen van mediterrane kruiden als rozemarijn, venkel, oregano en knoflook. Pancetta is dus niet zomaar spek maar bevat heerlijke kruiden die deze Pasta alla Carbonara direct al veel smaak geven. Hierdoor heb je voor mijn campingpasta’tje dan ook maar weinig ingrediënten nodig.
Mocht je trouwens meer willen weten over andere soorten vlees, op Vlees.nl vind je informatie over tal van soorten vlees in tal van soorten verschillende thema’s. Niet alleen wordt er ingegaan op waar welk stuk vlees vandaan komt, ook lees je op dit platform meer over dierenwelzijn, keurmerken en trends en vind je er diverse recepten. Handûhg!
In samenwerking met Vlees.nl
Ons favoriete campinggerecht: Pasta alla Carbonara
Ingrediënten
- 200 gr pancetta in blokjes
- 250 gr spaghetti
- 3 eieren
- 30 gr Pecorino geraspt
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- peper en zout
- Parmezaanse kaas gerastp
Instructies
- Verhit een koekenpan op het vuur en bak hierin de Pancetta knapperig. Dit heeft best wel even wat tijd nodig hoor dus zet de koekenpan op het vuur zodra je het water voor de pasta opzet. Laat de Pancetta in haar eigen vet knapperig bakken.
- Verhit een grote pan met water op het vuur. Voeg zout toe aan het water zodra het water kookt en kook vervolgens de spaghetti gaar. Giet de spaghetti af.
- Klop ondertussen de eieren met de Pecorino op en voeg hier wat peper en zout aan toe.
- Voeg de teentjes knoflook bij de knapperige Pancetta en bak dit 2 minuten mee tot het goed begint te geuren.
- Schep de afgegoten spaghetti in de pan bij de Pancetta en schep dit even goed om, bak 2 minuten mee.
- Haal de pan van het vuur en schenk het eimengsel in de pan. Roer de pasta onmiddellijk door zodat het ei niet de kans krijgt om te stollen en ieder spaghettisliertje is voorzien van een laagje ei.
- Schep de Pasta alla Carbonara op de borden en maak af met Parmezaanse kaas naar wens.