Het stond al een poosje op mijn lijst om een gin & tonic cake te maken maar het kwam er gewoon niet van. Of ik vond de timing gewoon niet zo geschikt. Maar wat is nou een betere timing dan oud en nieuw? Hoe tof is het om deze prachtige Gin & Tonic tulband op oudejaarsavond op tafel te zetten? Super feestelijk is ‘ie toch? Het was best even puzzelen om op een goede manier gin en tonic in een cake te verwerken, maar via Pinterest kwam ik ergens de tip tegen om van beide drankjes siroop te maken. Wat een goed idee! Uiteindelijk gebruikte ik ons basisrecept voor cake waar ik citroen en limoen aan toevoegde voor de frissigheid en maakte ik een siroop van suiker, tonic en gin. Tot slot heb ik de cake afgemaakt met gin-glazuur en ja, toen was ‘ie toch wel echt perfect.
Wel moet ik even zeggen dat je de gin in deze cake het allerbeste proeft wanneer je de cake direct serveert. Met name de smaak van het glazuur is heel sterk als deze nog niet volledig is opgesteven. Een dag later is de tulband alsnog geweldig lekker maar is de gin smaak wel een beetje verdwenen.
Welke tonic je voor de tulband gebruikt mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Ik gebruikte zelf de Aromatic tonic van Fever Tree, maar ieder smaakje is prima.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Gin & Tonic Tulband
Ingrediënten
Voor de cake:
- 250 gr roomboter of margarine op kamertemperatuur
- 250 gr kristalsuiker
- 4 eieren
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- schil van 1 limoen fijngeraspt
- schil van 1 citroen fijngeraspt
- 4 el tonic smaak naar wens
Voor de siroop:
- 100 ml Hendrick's gin
- 100 ml tonic
- 100 gr kristalsuiker
Voor het glazuur:
- 150 gr poedersuiker
- 4 el Hendrick's gin
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C en vet een tulbandvorm* goed in met olie of boter.
- Doe de boter en de kristalsuiker bij elkaar in een kom en klop dit romig. Voeg vervolgens al kloppend een voor een de eieren toe.
- Voeg het zelfrijzende bakmeel, de fijn geraspte schillen en de tonic toe en schep het geheel om tot een egaal cakebeslag.
- Schep het cakebeslag in de tulbandvorm. Strijk de bovenkant van het beslag glad en bak de cake in het midden van de oven in 40 - 45 minuten gaar. Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of de cake gaar is.
- Doe zodra de cake de oven ingaat alle ingrediënten voor de siroop in een steelpannetje. Breng dit aan de kook, draai het vuur laag en laat de siroop zachtjes bubbelen tot de cake uit de oven komt.
- Prik zodra de cake gaar is heel veel gaatjes in de cake terwijl deze nog in de bakvorm zit. Schenk alle siroop over de cake en laat deze volledig in de cake trekken.
- Laat de tulband afkoelen in de bakvorm en draai hem vervolgens om op een taartrooster.
- Maak het gin-glazuur door de gin en poedersuiker tot een egaal glazuur te roeren.
- Schenk het glazuur over de bovenkant van de tulband en laat het glazuur 5 minuten uitharden.
- Serveer de tulband direct of bewaar hem luchtdicht buiten de koelkast.
Klinkt heerlijk dit recept! Alleen staat de titel boven het recept verkeerd ;-) (fusilli met tomaat, aubergine en ricotta)
Huuuuu dat is raar. Heb het direct aangepast haha. Dankjewel!