Tiramisu crêpe cake

Pannenkoeken als dessert? Ik snap dat het misschien een tikkeltje vreemd klinkt, maar geloof me: deze tiramisu crêpe cake is echt next level lekker. Het is zo’n dessert dat er indrukwekkend uitziet, terwijl het eigenlijk vooral bestaat uit geduld, stapelen en een flinke lading romige vulling. Ideaal voor wie eens iets anders wil serveren na een feestelijke maaltijd, maar wél iets wil neerzetten dat het hele gezelschap verrast. Snijd er kleine puntjes van, meer hoeft ook niet want poh – vullend!, en je hebt een verrassend origineel toetje dat perfect is voor na het kerstdiner.

Wat deze taart extra leuk maakt, is dat je hem maakt van crêpes. Dunne, zachte pannenkoeken die je laag voor laag op elkaar legt met daartussen een heerlijke tiramisuvulling. Het resultaat? Een soort mille-feuille van pannenkoeken, maar dan romiger, luchtiger en súper feestelijk.

Pannenkoektaart

Tiramisu Crêpe cake maken

Een Tiramisu crêpe cake maken klinkt misschien ingewikkeld, maar het valt reuze mee. Het is gewoon veel werk en het kost je heel wat tijd. Mooier kan ik dat stukje niet maken, haha.

Je begint met het bakken van een flinke stapel crêpes en dat is eigenlijk het meeste werk. Hoeveel crêpes je precies nodig hebt, hangt af van hoe dun je ze bakt, maar ga ervan uit dat je er heel wat uit het beslag haalt en dat de taart dus ook lekker hoog wordt.

Daarna is het simpel: bouwen maar. Je legt een crêpe neer, smeert er een dunne laag tiramisu-vulling op, legt er een nieuwe crêpe op en gaat zo door tot je een flinke stapel hebt. Het lijkt misschien alsof je een hele taart aan het opbouwen bent (en dat is ook zo), maar de crêpes zelf zijn nauwelijks zwaar. Dat maakt dat de cake uiteindelijk heel licht en luchtig blijft en dus perfect als toetje kan dienen.

Zorg ervoor dat de taart na het opbouwen een paar uur opstijft in de koelkast. Daardoor wordt de vulling wat steviger en kun je veel nettere puntjes snijden.

Dat puntjes snijden is overigens het leukste moment, want dan zie je pas hoe mooi de taart eruit ziet van binnen.

Tiramisu crepe cake maken

Crêpe beslag

Crêpe beslag lijkt op pannenkoekenbeslag, maar dan een stuk dunner. Waar Nederlandse pannenkoeken behoorlijk stevig en wat dikker zijn zodat ze makkelijk draaien, wil je bij crêpes een flinterdun laagje beslag dat zich vanzelf egaal verspreidt in de pan.

En dat dunne beslag betekent maar één ding: er gaan áltijd een paar crêpes mis. Het hoort erbij, zie het als warming-up. De eerste is meestal te dik, de tweede scheurt onwaarschijnlijk, maar daarna gaat het vanzelf beter.

Wil je zo min mogelijk misbaksels? Dan heb je twee dingen nodig:

  • Een pan met een écht goede anti-aanbaklaag. Zonder goede pan ben je kansloos.
  • Dun beslag dat makkelijk uitloopt. Durf het dun te houden; het werkt uiteindelijk juist in je voordeel.

Laat de crêpes volledig afkoelen voordat je begint met stapelen. Warme crêpes doen je vulling smelten en dan zakt alles in elkaar. En dat is zonde van al je harde werk.

Tiramisu crepe cake

Pannenkoekentaart met tiramisu vulling

De combinatie van de luchtige, zachte crêpes en de romige tiramisu vulling doen het zó goed. Romig, luchtig, licht zoet en precies goed in balans door de koffie. De mascarpone maakt het fluweelzacht, de slagroom houdt het luchtig en de vanille en koffie zorgen voor de klassieke tiramisu smaak die zo herkenbaar is.

Je kunt kiezen of je instant koffie in poedervorm gebruikt of gewone oploskoffie: beide werken perfect. Een klein scheutje chocoladelikeur maakt het net even wat luxer en feestelijker, maar kun je natuurlijk ook weglaten. Ik gebruikte de likeur van Puur Smaack; dit is een Apeldoorns bedrijf en de mannen daar maken hun eigen likeuren. Zó tof.

Bij het opbouwen van de taart is het slim om te werken met dunne laagjes vulling. De crêpes zijn namelijk zo zacht dat dikke lagen ertussen de taart instabiel maken. En het risico bestaat dat de crêpes scheuren als je er een te dikke laag vulling op smeert.

Dun smeren, stapelen en blijven opbouwen is precies hoe je die mooie, hoge tiramisu crêpe cake krijgt waar je taartmes bijna in verdwijnt.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Crepe cake met tiramisu
No ratings yet

Tiramisu crêpe cake

Pannenkoeken als dessert? Klinkt misschien een beetje gek maar deze Tiramisu crêpe cake is echt waanzinnig lekker. Als je er kleine puntjes van snijdt, heb je echt een heerlijk toetje voor na een feestelijke maaltijd te pakken.
Porties8 – 10 personen
Moeilijkheidsgraad gevorderd
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Opstijven 6 uur
Totale tijd 7 uur 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • beslagkom + garde

Ingrediënten

Crêpe beslag

  • 12 eieren
  • 200 g kristalsuiker
  • 200 g bloem
  • 1 L melk

Tiramisu vulling

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 50 g kristalsuiker
  • 1 vanillestokje (merg)
  • 2 staafjes instant koffie (poedervorm) – of 2 el
  • scheutje chocoladelikeur
  • cacaopoeder

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het crêpe beslag in een kom en klop dit met de garde luchtig.
  • Bak van het beslag zoveel mogelijk crêpes. Let op: het beslag is dun, dus kies voor een pan met een goede anti-aanbaklaag. Laat de crêpes afkoelen.
  • Meng voor de tiramisuvulling alle ingrediënten tot een glad beslag.
  • Leg een crêpe op een bord en smeer hier een dun laagje van de tiramisu-vulling over uit. Herhaal deze stap tot alle crêpes en de vulling op zijn.
  • Zet de taart een paar uur weg in de koelkast om op te stijven en maak voor het serveren af met cacaopoeder.
Gang: nagerecht
Keuken: Frans, Italiaans
Trefwoord: crepe taart, kerstdessert, pannenkoekentaart, tiramisu, toetje

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close