Zodra de lente in zicht is, krijg ik automatisch zin in lichtere gerechten. Geen zware stoofpotten of ovenschotels meer, maar maaltijden met veel groenten, frisse smaken en een vleugje zon op je bord. Deze honing mosterd kip uit de oven met groene èn witte asperges is er zo eentje. Vol van smaak, makkelijk om te maken en helemaal passend bij het seizoen.
Want ja, het aspergeseizoen is nu volop aan de gang. Witte asperges zijn, van Hollandse bodem, nog verkrijgbaar tot eind juni, dus dit is hét moment om ermee aan de slag te gaan. En deze combinatie met kipdijfilet, romige krieltjes en een zelfgemaakte honing-mosterdsaus wil je niet missen.

Honing mosterd kip uit de oven
Het fijne aan dit gerecht is dat de oven het meeste werk doet. Je hoeft niets voor te koken, alleen wat te snijden en de saus te maken. Daarna gaat alles samen in één grote ovenschaal. In de tijd dat de kip en groenten garen, kun jij alvast de tafel dekken – of gewoon met een drankje in de tuin zitten als het weer dat toelaat.
De smaken zijn precies zoals je verwacht: hartige kip met een lichtzoete, ietwat scherpe saus die perfect matcht met de zachte asperges en krieltjes. De rozemarijn zorgt voor een ietwat kruidige smaak aan het gerecht en dit zou je eventueel nog kunnen aanvullen met meer gedroogde kruiden. Denk aan tijm bijvoorbeeld of dille.
De verse peterselie die je pas vlak voor het serveren toevoegt, zorgt weer voor wat frisheid. Leker hoor!
Deze honing mosterd kip met asperges is echt zo’n recept dat je zonder moeite op een doordeweekse dag maakt, maar ook prima op tafel zet als je eters krijgt. Simpel, smaakvol en helemaal passend bij dit seizoen.



Kip in honing mosterd saus
De saus is het geheime wapen van dit gerecht. En geloof me: die maak je heel eenvoudig zelf. Begin met een klontje boter in een steelpan en fruit hierin een fijngehakt sjalotje tot het glazig is. Voeg dan een eetlepel bloem toe en bak even mee – zo ontstaat er een roux die je saus straks lekker dik maakt.
Daarna roer je er twee eetlepels grove mosterd en twee eetlepels honing doorheen. Kies bij voorkeur voor een grove mosterd met een beetje pit; dat geeft net dat beetje extra. Of, als je een nog wat scherpere smaak aan het gerecht wilt, dijon mosterd.
Schenk er vervolgens 150 ml kippenbouillon bij en laat de saus een paar minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.
De saus giet je uiteindelijk over de rauwe kip in de ovenschaal, zodat alle smaken lekker kunnen intrekken tijdens het bakken. Je hoeft het vlees dus niet eerst te bakken – dat gebeurt vanzelf in de oven en zorgt voor sappige kip zonder gedoe.

Kip met asperges uit de oven
Witte asperges uit de oven zijn echt heerlijk. Ze krijgen een zachte, bijna boterachtige textuur en behouden toch hun eigen smaak. Voor dit recept snijd je ze in stukken van zo’n 5 centimeterDit doe je ook met de groene asperges. Samen met de krieltjes gaan ze rondom de kip in de schaal. Een snuf rozemarijn, de zelfgemaakte honing-mosterdsaus er overheen en klaar ben je. De oven doet de rest van het werk voor je.
Groene asperges hoeven eigenlijk niet geschild te worden, witte wel – dus houd daar rekening mee bij de voorbereiding. Zorg er ook voor dat je de houterige onderkant van beide soorten verwijdert. Bij de witte asperges kun je het beste zo’n 1,5 – 2 cm van de bodem afsnijden. Bij groene asperges breek ik de onderkant er altijd af; die breken namelijk meestal op exact het juiste punt.
De oventijd voor de honing mosterd kip met asperges is ongeveer 35 à 40 minuten op 200 graden. Controleer na een halfuur of de kip al gaar is en de krieltjes mooi goudbruin zijn. Check vooral ook of de asperges gaar zijn, die kunnen nog wel wat langer nodig hebben. Eventueel kun je het gerecht nog een paar minuten onder de grill schuiven voor een knapperig korstje als je dit lekker vindt!
Serveer met wat verse peterselie erover en eventueel een schijfje citroen voor wat extra frisheid. Meer heeft het niet nodig.
Eén ovenschaal, minimale afwas, en tóch een complete maaltijd op tafel. De combinatie van eiwitten, groenten en koolhydraten maakt het lekker voedzaam, zonder zwaar te zijn. En dankzij de rijke honing-mosterdsaus voelt het ook nog eens een tikje luxe. En zeg nou eerlijk: wie houdt er nou niet van eenpansgerechten als deze?
Je kunt het recept voor de honing mosterd kip met asperges bovendien makkelijk aanpassen. Geen fan van krieltjes? Vervang ze door zoete aardappel of serveer er een frisse salade naast. En wie de saus iets romiger wil, kan een scheutje room toevoegen aan het einde.
NU is de tijd om witte asperges te gebruiken. Ze zijn niet het hele jaar door verkrijgbaar, dus grijp je kans. In combinatie met de groene asperges krijg je een mooie mix van smaken en texturen. En doordat je ze roostert in plaats van kookt, behouden ze meer smaak en voedingsstoffen.
Wil je nog meer inspiratie met asperges? Bekijk dan ook eens dit recept voor Caesar salade met witte asperges die ik laatst met je deelde – lekker als lunch of lichte avondmaaltijd.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Honing mosterd kip met asperges
Benodigdheden
- steelpan + garde
- ovenschaal van 25×30 cm
Ingrediënten
- 600 g kipdijfilet
- 400 g witte asperges – in stukken
- 400 g groene asperges – in stukken
- 600 g voorgekookte krieltjes
- 1 el gedroogde rozemarijn
Honing-mosterdsaus
- 1 el boter
- 1 sjalotje – gesnipperd
- 1 el bloem
- 150 ml kippenbouillon
- 2 el grove mosterd
- 2 el honing
- peper en zout
Extra
- verse peterselie – fijngehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht en vet de ovenschaal in.
- Verdeel de kippendijen, asperges, krieltjes en rozemarijn over de ovenschaal.
- Smelt voor de honing-mosterdsaus de boter in een steelpannetje. Fruit de sjalot in de gesmolten boter.
- Voeg de bloem toe en bak deze al roerend 2 minuten mee.
- Schenk dan de bouillon in de pan en voeg de mosterd en honing toe. Kook alles door tot een klontvrije saus en breng op smaak met peper en zout.
- Schenk de honing-mosterdsaus over de ingrediënten in de ovenschaal.
- Schuif de ovenschaal in het midden van de oven en bak het gerecht 40 minuten, tot de asperges helemaal gaar zijn.
- Garneer het gerecht met verse peterselie.