Stoofgerechten vallen bij mij onder de categorie comfort food. Zeker als ze een Marokkaans tintje hebben door bijvoorbeeld de toevoeging van ras el hanout. Ras el hanout heeft zo’n typische smaak, ik ruik (en proef) het altijd direct als deze specerijenmix is gebruikt. De Marokkaanse lamsstoof die ik vandaag met je ga delen is ontstaan door een freestyle momentje in de keuken. Negen van de tien keer schrijf ik eerst een recept uit voordat ik er mee aan de slag ga, maar bij deze lamsstoof is dat net even iets anders gegaan. Ik had mijn hoofdingrediënten al bepaald en door tijdens het koken constant te proeven van het stoofgerecht, voegde ik er uiteindelijk nog tal van ingrediënten aan toe die ervoor hebben gezorgd dat deze Marokkaanse lamsstoof een hitje was hier in huis. Ik vind het zo mooi om te zien hoe je diverse gerechten op dezelfde manier kunt bereiden (stoofvlees, hachee, curry’s maar ook deze Marokkaanse lamsstoof) en toch iedere keer weer een andere uitkomst fabriceert. Ik serveerde dit gerecht zelf met tomatencouscous, maar je kunt er ook voor kiezen om parelcouscous of zelfs rijst te gebruiken. Whatever floats your boat.
Marokkaanse lamsstoof
Ingrediënten
- 1 klontje boter
- 500 gr lamskoteletten
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 ui in halve ringen
- 1 cm verse gember fijngehakt
- 2 el ras el hanout
- 70 gr tomatenpuree
- 250 gr kikkererwten uit blik
- 250 ml runderbouillon
- 400 gr tomatenblokjes
- sap van 1 sinaasappel
- 1 el Harissa
Instructies
- Laat het klontje boter in een stoofpan smelten. Bak hierin de lamskoteletten aan alle kanten bruin en schep het vlees vervolgens uit de pan.
- Fruit in het overgebleven vet de knoflook, ui en de gember aan. Voeg zodra de knoflook goed begint te geuren de ras el hanout en tomatenpuree toe. Bak dit zo'n 2 minuten mee.
- Doe de kikkererwten en de lamskoteletten in de pan. Schenk de runderbouillon en de tomatenblokjes in de pan en breng het geheel aan de kook.
- Draai het vuur laag, doe de deksel half op de pan en sudder het vlees in 1 uur gaar.
- Schep de lamskoteletten uit de pan en verwijder de botjes. Snijd/pluk het vlees grof en doe het vervolgens weer terug in de pan.
- Roer de sinaasappelsap en Harissa door de lamsstoof en verwarm het geheel nog even goed.
Hoi,
Dank voor het gerecht, gaan we dit weekend uitproberen. Ik heb nog een vraag. Waarom voeg je de kikkererwten al aan het begin toe en niet aan het einde?
Alvast dank voor je antwoord.
Groet,
Joachim