IJshoorntjestaart met discodip (Vics verjaardagstaart)
Servings: 30personen*
Ingredients
Voor het biscuit (3x de onderstaande hoeveelheid):
4eierenmaat M
135 grfijne kristalsuiker
85grzelfrijzend bakmeel
30grmaïzena
1vanillestokje
rasp van een kwart citroen
Voor de Oreocrème:
300grboterop kamertemperatuur
250grpoedersuiker
1tlvanille-aroma
50mlvolle melk
150 grOreo'sverkruimeld
Botercrème:
300grboterop kamertemperatuur
300grpoedersuiker
1tlvanille-aroma
50mlvolle melk
En verder:
300grmelkchocolade
200mlslagroom
1potjebosbessenjam
1ijshoorntje
discodip
Instructions
Biscuitbodems:
Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed twee springvormen van 23 centimeter en 1 springvorm van 20 centimeter met bakpapier.
Voer de onderstaande instructies drie keer uit.
Klop de eieren met de hoogste stand van de mixer in 5 minuten luchtig. Het beslag wordt dan echt spierwit.
Voeg de suiker, vanillemerg en de citroenrasp toe. Klop het geheel nogmaals 5 minuten door.
Zeef de bloem en maizena en voeg deze aan het eierbeslag toe. Spatel het er rustig door tot een klontvrij beslag.
Stort het beslag in de springvormen en bak de taarten in het midden van de oven in 20 minuten gaar. Check of de cake gaar is door er voorzichtig op te duwen. Als de cake terugveert is 'ie goed, is 'ie nog plakkerig of blijft je vinger erin staan dan mag hij nog een paar minuten terug.
Zet de oven uit en de deur op een kier. Laat vervolgens de cakes nog een half uur in de oven staan. Haal ze er vervolgens uit en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
Oreocrème:
Doe alle ingrediënten voor de Oreocrème in een kom en klop het geheel met de machine tot een zachte crème.
Snijd de grote biscuitbodems doormidden. Smeer één van de onderkanten in met een flinke laag bosbessenjam en leg daar de bovenkant van de biscuitbodem op.
Smeer vervolgens de bovenkant van het biscuit in met een flinke laag Oreocrème. Leg de bovenkant weer op het biscuit.
Snijd de kleine biscuitbodem in drieën en smeer de onderkant in met wederom een dikke laag Oreocrème. Leg het middelste deel op de Oreocrème en smeer deze in met bosbessenjam. Leg tot slot de bovenkant weer op het biscuit en leg de kleine taart vervolgens bovenop de twee grote.
Snijd met een scherp mes rondom de taart om eventuele oneffenheden te verwijderen. Probeer een zo rond mogelijke taart te krijgen. Bewaar de snijresten.
Botercrème:
Doe alle ingrediënten voor de botercrème bij elkaar in een kom en klop dit op tot een romige crème.
Smeer de hele taart (zij- en bovenkanten) in met een laagje botercrème.
De taart afmaken:
Voeg een lepel van de Oreocrème toe aan de afgesneden stukken van de taart en vorm met je handen een bolletje van dit deeg.
Leg het bolletje bovenop de taart.
Maak de ganache door de slagroom en chocolade in een steelpannetje te smelten. Laat dit een beetje afkoelen.
'Beplak' de zijkanten van de volledige taart en de bovenkant van de grote taart met discodip. Weken later vind je nog discodip in de keuken, mark my words.
Schenk de ietwat afgekoelde ganache over de taart en zorg ervoor dat het over de zijkanten van de taart dript.
Steek een ijshoorntje schuin in het bolletje cake bovenop de taart en garneer de taart bovenop nog met wat extra discodip.
Laat de ganache volledig opstijven en dan is de taart klaar!
Notes
Bewaar de taart in de koelkast, hij blijft nog zo'n twee dagen lekker.