Ga terug
+ servings
ossenhaas recept met bernaise
Recept afdrukken
3 van 3 stemmen

Ossenhaas recept met kruidenkorst en bernaise

Als je op zoek bent naar een luxe hoofdgerecht voor de feestdagen dan is dit ossenhaas recept met kruidenkorst en bernaise wellicht iets voor je. Niet moeilijk om te maken, wel érg lekker.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Russtijd10 minuten
Totale tijd1 uur
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: bbquality, bernaise, hoofdgerecht, kerstgerecht, kerstrecept, kruidenkorst, ossenhaas, rundvlees, vlees
Porties: 4 personen
calorieën: 888kcal

Equipment

  • hakmolentje
  • oven + ovenschaal
  • kernthermometer
  • smalle (maat)beker
  • staafmixer

Ingrediënten

Ossenhaas met kruidenkorst

  • 800 g ossenhaas (centre cut)
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes basilicum
  • 3 takjes tijm
  • 1 takje oregano
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • peper en zout
  • 2 el truffelmayonaise
  • klont boter om in te bakken

Bernaise

  • 4 takjes dragon
  • 125 ml droge witte wijn
  • 50 ml witte wijnazijn
  • 1 sjalot - in halve ringen
  • 1/2 tl zwarte peperkorrels
  • 2 eidooiers
  • 150 g ongezouten roomboter - gesmolten

Instructies

  • Ris alle blaadjes van de verse kruiden en doe deze in een hakmolentje. Maal de kruiden fijn en meng ze vervolgens met knoflookpoeder, uienpoeder, peper en zout.
  • Smeer de ossenhaas in met een dun laagje truffelmayonaise en wrijf het vlees vervolgens in met het kruidenmengsel.
  • Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak hierin de ossenhaas rondom bruin.
  • Verwarm de oven voor op 150℃.
  • Leg de ossenhaas in een ovenschaal en steek een kernthermometer in het midden van het vlees.
  • Bak het vlees in het midden van de oven 30 minuten of tot de thermometer een kerntemperatuur van 58-60 graden Celsius aangeeft. Pak het vlees na de baktijd in met aluminiumfolie en laat het 10 minuten rusten.
  • Ga ondertussen verder met de bernaise. Ris de blaadjes dragon van de takjes. Snijd de blaadjes fijn en doe de takjes samen met de witte wijn, witte wijnazijn, sjalot en peperkorrels in een steelpannetje.
  • Breng het geheel aan de kook en kook het mengsel 15 minuten tot er nog ongeveer 1,5 eetlepel vocht over is. Zeef het achtergebleven vocht en vang dit op in een bakje.
  • Doe de eidooiers samen met het gezeefde witte wijn mengsel in een hoge maatbeker.
  • Zet de staafmixer op de eidooiers en laat draaien tot je héél rustig, beetje bij beetje de gesmolten boter toevoegt. Trek tijdens het toevoegen van de boter de staafmixer steeds een beetje omhoog Als het goed is ontstaat er een mooie, lichtgele en gladde saus.
  • Roer de fijngehakte blaadjes dragon door de bernaise en serveer de bernaise met de ossenhaas direct.

Nutrition

Serving: 4g | Calorieën: 888kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwitten: 38g | Vet: 77g | Verzadigde vetten: 38g | Vezels: 1g | Suiker: 1g