Speculaastaart
Niets zo lekker als (gevulde) speculaas in deze tijd van het jaar vind ik. Dit speculaastaartje is super simpel om te maken en heeft een smaakvolle vulling van frangipane. Een keer iets anders dan amandelspijs dus.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Rusttijd30 minuten min
Totale tijd1 uur uur 35 minuten min
Gang: tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: gevulde speculaas, Sinterklaas, speculaas, speculaastaart
Servings: 12 stukken
Speculaasdeeg
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 175 g koude roomboter - in blokjes
- 1 ei
- 100 g donkerbruine basterdsuiker
- 3 tl koek- en speculaaskruiden
- snuf zout
Frangipane
- 100 g amandelmeel
- 100 g kristalsuiker
- 3 eieren
- 100 g roomboter - op kamertemperatuur
Doe alle ingrediënten voor het speculaasdeeg in de kom van de keukenmachine en kneed tot een stevig deeg.
Pak het deeg in plasticfolie in en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast om te rusten.
Doe de ingrediënten voor de franigpane in de foodprocessor en maal het geheel tot een gladde pasta.
Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
Vet de taartvorm in met boter en rol het speculaasdeeg uit tot een dikke plak van ong. 1 cm dik.
Bekleed de taartvorm met het deeg.
Schep de frangipane in de taartvorm en strijk de bovenkant glad.
Verdeel de amandelsnippers over de bovenkant van de taart en bak de speculaastaart 35 minuten in het midden van de oven.
Laat volledig afkoelen voordat je de taart aansnijdt.