Ga terug
+ servings
Sinterklaas cupcakes maken
Recept afdrukken
No ratings yet

Sinterklaas cupcakes met speculaascrème

De goedheiligman is (bijna) weer in het land en daar horen natuurlijk wat lekkere baksels bij. Deze Sinterklaas cupcakes met speculaascrème vielen bij mijn jongens erg in de smaak. Niet ingewikkeld om te maken en de crème bovenop maakt het helemaal af.
Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Afkoelen/opstijven1 uur 30 minuten
Totale tijd2 uur 45 minuten
Gang: tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: botercreme, cupcakes, fastfood friday, schuddebuikjes, Sinterklaas, speculaascreme
Servings: 12 stuks

Equipment

  • muffin bakvorm
  • elektrische (hand)mixer
  • ijsschep optioneel
  • spuitzak met gladde spuitmond

Ingrediënten

Voor de cakejes

  • 200 g ongezouten roomboter - op kamertemperatuur
  • 250 g donkerbruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl kaneelpoeder
  • snuf zout
  • 1 handvol Schuddebuikjes of kruidnoten

Speculaas botercrème

  • 250 ml melk
  • 50 g bloem
  • 200 g ongezouten roomboter - zacht
  • 200 g poedersuiker
  • 2 tl koek- en speculaaskruiden

Extra

  • Schuddebuikjes of kruidnoten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
  • Bekleed de muffin bakvorm met (siliconen) muffinvormpjes.
  • Klop de boter en de basterdsuiker romig en voeg al kloppend een voor een de eieren toe.
  • Spatel het zelfrijzend bakmeel, de specerijen, het zout en de Schuddebuikjes door de natte ingrediënten tot een egaal cakebeslag.
  • Vul de muffinvormpjes met het cakebeslag. Dit gaat het makkelijkst met een ijsschep.
  • Bak de cakejes 30 minuten in het midden van de oven en laat ze volledig afkoelen.
  • Doe voor de botercrème de melk en de bloem in een steelpannetje en breng dit al roerend aan de kook. Kook enkele minuten tot een dik mengsel waarin een satéprikker rechtop kan blijven staan.
  • Schep het melk- en bloembeslag in een kom, dek deze af en laat het beslag op kamertemperatuur komen.
  • Klop ondertussen de zachte boter met de poedersuiker romig en voeg hier de speculaaskruiden aan toe. Voeg het melkbeslag toe en klop het geheel tot een romige botercrème. 
  • Schep de speculaascrème in de spuitzak en spuit toefjes van de crème op de cakjes.
  • Maak af met extra Schuddebuikjes of ander Sintstrooisel.