Ga terug
+ servings
zeeuwse-bolussen
Recept afdrukken
No ratings yet

Zeeuwse bolussen

Ik heb geprobeerd de 'echte' Zeewse bolussen zo goed mogelijk na te maken. Maar ik heb er wel een eigen twist aan gegeven.
Voorbereidingstijd45 min
Bereidingstijd8 min
Rusttijd en Rijstijd2 uur 15 min
Totale tijd3 uur 8 min
Gang: lunch, ontbijt, traktatie, tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: bolussen, brood, kaneel, oven, zeeuwse
Porties: 10 stuks

Equipment

  • oven
  • bakplaat met bakpapier
  • mixer met deeghaken (optioneel)

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 2 zakjes gedroogde gist
  • 1 el citroensap
  • 75 g suiker
  • 1 tl zout - 10 g
  • 250 ml lauwwarme melk
  • 100 g gesmolten boter
  • 150 g donkere basterdsuiker
  • 3 el kaneel

Instructies

  • Meng in een grote kom de bloem, het gist, de gewone suiker, twee eetlepels kaneel en het zout door elkaar.
  • Voeg al roerende de melk, boter en het citroensap toe en tot er een samenhangend deeg ontstaat. Dit kun je doen met een houten lepel of met een mixer met deeghaken.
  • Nu dek je de kom af met plasticfolie of een theedoek en laat je het deeg ongeveer een kwartier rusten.
  • Kneed het deeg op een met olie ingevet aanrecht, doe dit zo’n tien minuten. Je doet dit om alle ingrediënten nog eens goed door elkaar te mengen en de gluten te activeren. Besmeer de binnenkant van de kom met een dun laagje olie, zodat je deeg niet uitdroogt.
  • Maak een bal van het deeg en leg het terug in de kom. Dek de kom weer af en laat het op een warme plek gedurende 1 uur rijzen. Je deeg is hierna in volume verdubbeld.
  • Roer de bruine suiker en de resterende eetlepel kaneel door elkaar en strooi ongeveer driekwart hiervan op je aanrecht. Verdeel je deeg in 10 stukken en rol deze uit tot strengen van ongeveer 1 centimeter dik. Je rolt de strengen dus uit op het met suiker en kaneel bedekte werkblad, hierdoor zijn ze helemaal bedekt met het suikermengsel. De resterende suiker kun je vlak voor de bolussen de oven ingaan nog over de broodjes heen strooien. Of je bewaart het om na het bakken tussen de broodjes te smeren!
  • Rol de strengen deeg op tot bolussen en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Laat deze bolussen op een warme plaats weer 1 uur rijzen. Ondertussen kun je de oven vast voorverwarmen op 225°C.
  • Bak de bolussen in 6-8 minuten bruin en gaar. De suiker gaat karamelliseren, dus schrik niet als ze erg donkerbruin worden.
  • Laat de bolussen goed afkoelen (gesmolten suiker is érg heet) voor je zo opeet!