Ga terug
+ servings
citroen-kruimelrepen
Recept afdrukken
3 van 8 stemmen

Citroen-kruimelrepen

Citroen-kruimelrepen zijn door de friszure smaak een perfect tussendoortje of dessert voor op een warme dag. Maar ook als het regent of koud is haal je de zomer in huis met deze repen. Bewaar ze in de koelkast, dan worden ze wat steviger en kun je ze zo uit de hand eten.
Voorbereidingstijd20 min
Bereidingstijd40 min
Totale tijd1 uur
Gang: nagerecht, traktatie, tussendoortje
Keuken: Engels
Trefwoord: citroen-kruimelrepen, koekrepen, lemoncurd
Porties: 12 repen

Equipment

  • elektrische (hand)mixer met deeghaken
  • garde
  • vierkante bakvorm van 20x20 cm

Ingrediënten

Bodem

  • 250 g roomboter - op kamertemperatuur
  • 300 g bloem
  • 75 g poedersuiker
  • snufje zout

Lemoncurd

  • 2 citroenen
  • 200 g kristalsuiker
  • 3 eieren

Topping

  • 75 g roomboter - koud en in blokjes
  • 75 g kristalsuiker
  • 75 g bloem

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ en vet de bakvorm in.
  • Doe de ingrediënten voor de bodem samen met de geraspte schil van 1 citroen in een kom en kneed dit tot een koek-achtig deeg.
  • Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm en schuif deze 20 minuten in de oven zodat de bodem vast kan voorbakken.
  • Rasp ondertussen de schil van de andere citroen en pers beide citroenen uit. Klop dit met de andere ingrediënten voor de curd op en kneed de ingrediënten voor de topping tussen je vingertoppen tot een kruimelig deeg.
  • Schenk na 20 minuten de lemoncurd over de koekbodem in de bakvorm. Schuif de bakvorm voor 10 minuten terug in de oven.
  • Verdeel dan de kruimeltopping over over de lemoncurd en bak de koekrepen nog eens 10-15 minuten tot ze gaar zijn.
  • Laat helemaal afkoelen voordat je de koek in repen snijdt en afmaakt met poedersuiker.