Ga terug
+ servings
Choco Citroen Cupcakes
Recept afdrukken
3 van 1 stem

Choco Citroen Cupcakes

Deze Cupcakes hebben een lekkere glazuurlaag van chocola en met toef van citroen botercrème.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd40 minuten
Gang: tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Bakken, choco citroen cupcakes, cupcakes, frosting, recept
Porties: 12 cupcakes

Equipment

  • mixer
  • cupcakevorm
  • papieren cupcakevormpjes
  • spuitzak

Ingrediënten

  • 280 g bloem
  • 3 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 120 g witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 250 ml melk
  • 90 g boter gesmolten en afgekoeld
  • geraspte citroenschil van 1 citroen

Voor de chocolade glazuur

  • 125 g chocolade naar keuze
  • 60 g roomboter ongezouten

Voor de frosting

  • 100 g botercrèmemix
  • 100 g poedersuiker
  • 3 druppels smaakstof citroen (kan ook een andere smaak zijn)
  • 250 g roomboter ongezouten
  • 200 ml water

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200ºC en vul de muffinvorm (voor 12 cakejes) met papieren vormpjes.
  • Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout boven een kom en meng de basterdsuiker er doorheen.
  • Klop de eieren los in een kom en klop hier vervolgens de melk, de olie en de citroenrasp doorheen.
  • Maak een kuiltje in het droge mengsel en giet hierin het eimengsel. Roer door totdat het nét gemengd is. Je zult merken dat het beslag in het begin wat klonterig is dus blijf heel even doorroeren totdat de klontjes zijn verdwenen.
  • Schep de cupcakevormpjes tot ongeveer tweederde vol met beslag en plaats de muffinvorm 20 minuten in de oven. De cupcakes zullen rijzen en je kunt ze uit de oven halen wanneer ze goudbruin zijn.
  • Laat de cupcakes ongeveer vijf minuten afkoelen in de muffinvorm en laat ze daarna volledig afkoelen op het taartrooster. Het is belangrijk dat je cakejes écht zijn afgekoeld voordat je met glazuur en frosting aan de slag gaat, anders lekt dit namelijk zo weer van je cakejes af.

Voor de chocoladeglazuur en de botercrème

  • Smelt de boter en de chocolade samen in een pannetje of au-bain marie. Dit laatste vind ik persoonlijk het fijnst. Je zult zien dat het chocolade wat dikkig is, maar dit is juist goed.
  • Vervolgens schep je met een theelepel het glazuur op de afgekoelde muffins en verspreid je het met ronddraaiende bewegingen over het cakeje. Je kunt ervoor kiezen om de hele bovenlaag te bedekken, maar ik vind het wel wat leuks hebben als dit niet zo is.
  • Het glazuur laat je afkoelen en opstijven terwijl je begint met het maken van de botercrème.
  • Voor de botercrème meng je de mix, het water en de gezeefde poedersuiker met een klopper totdat het een lobbig mengsel is geworden. Ook voeg ik aan deze mix 3 druppels citroen smaakstof toe, zodat de botercrème subtiel de smaak opneemt van citroen.
  • Dit mengsel laat je minstens een halfuur staan voordat je er verder mee gaat werken.
  • Klop met een mixer de roomboter zacht totdat het een smeuïg goedje is geworden. Voeg beetje bij beetje hieraan de botercrème mix toe en blijf ondertussen kloppen totdat je een stevig, lichtgeel mengsel krijgt. Proef af en toe even of het nodig is om meer smaakstof toe te voegen. Wanneer je een leuk kleurtje aan je frosting wilt geven kun je natuurlijk wat kleurstof toevoegen.
  • Doe het mengsel met behulp van een pannenlikker in een spuitzak en spuit zo de citroenfrosting op je cupcakes. Sprenkel het geheel af met wat leuke decoratie sterretjes (eetbaar!) en klaar zijn je overheerlijke cupcakes.