Ga terug
+ servings
Citroenbrownies met creamcheese en lemoncurd
Recept afdrukken
4.54 van 13 stemmen

Citroenbrownies met lemoncurd-creamcheese

Porties: 16 stuks

Ingrediënten

Voor de brownies

  • 225 gr boter
  • 300 gr kristalsuiker
  • rasp van 4 citroenen
  • sap van 2 citroenen
  • 4 eieren
  • 200 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder

Voor de lemoncurd*

  • 2 citroenen
  • 150 gr ongezouten roomboter
  • 2 eieren
  • 125 gr witte basterdsuiker

Voor de creamcheese

  • 200 gr naturel roomkaas - op kamertemperatuur
  • 50 gr poedersuiker
  • 75 gr ongezouten roomboter - op kamertemperatuur
  • 100 gr lemoncurd

Instructies

Lemoncurd

  • Begin met het maken van de lemoncurd, dit heeft even tijd nodig om in de koelkast dikker te worden. Doe hiervoor de boter in een steelpannetje en laat deze smelten.
  • Pers de citroenen boven het pannetje uit en klop ondertussen in een kom de eieren met de basterdsuiker luchtig.
  • Schenk het botermengsel bij de eieren terwijl je blijft kloppen. Schenk vervolgens alles weer terug in het steelpannetje.
  • Breng de lemoncurd aan de kook en laat het op laag vuur een minuut of twee zachtjes doorkoken tot de curd dikker wordt. Blijf goed roeren om klontjes te voorkomen.
  • Schenk de lemoncurd in een kommetje en zet weg in de koelkast om af te koelen en op te laten stijven.

Brownies

  • Verwarm de oven voor op 175℃ boven- en onderwarmte. Vet een vierkante bakvorm van 20x20cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Klop de boter met de suiker romig en voeg hier een voor een de eieren aan toe. Klop dit tot een luchtig mengsel.
  • Voeg de citroenrasp en -sap toe en klop door.
  • Doe tot slot de droge ingrediënten in de kom en spatel het geheel tot een klontvrij beslag.
  • Stort het browniebeslag in de bakvorm. Strijk de bovenkant glad en bak de brownies in het midden van de oven in 25 minuten gaar.
  • Laat de brownies volledig afkoelen.

Creamcheese

  • Maak terwijl de brownies afkoelen het roomkaasglazuur. Klop hiervoor de roomkaas en de boter tot een glad, klontvrij mengsel. Zeef de poedersuiker boven de kom en klop deze erdoor.
  • Smeer de bovenkant van de citroenbrownies rijkelijk in met de roomkaas en swirl met een lepel de lemoncurd erdoor.

Notities

*Met het recept van de lemoncurd maak je meer curd dan je nodig hebt voor deze brownies. Een beetje overhouden maakt helemaal niet uit, je kunt het goed bewaren in de koelkast en er bijvoorbeeld deze heerlijke no bake lemoncurd & frambozencheesecake mee maken.