Ga terug
+ servings
Recept afdrukken
No ratings yet

Zalm roken op de barbecue

Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 6 moten zalm
  • zwarte peper
  • grof zeezout
  • 1 rookplankje

Instructies

  • Begin met het weken van het rookplankje. Laat de gootsteen vollopen met water en leg hier de rookplank in. Verzwaar het plankje eventueel met iets zodat hij helemaal onder water blijft staan. Week de rookplank minimaal een uur in koud water.
  • Bereid de barbecue voor volgens indirecte methode. Dit wil zeggen dat je hete kolen aan één kant van het rooster legt en de andere kant vrij laat van kolen. Voor het roken van zalm heb je geen hoge temperatuur nodig, dus gebruik niet al teveel kolen.
  • Leg zodra de barbecue goed warm is het vochtige rookplankje direct boven de kolen. Laat de rookplank hier liggen tot de onderkant van de plank donker kleurt en goed begint te roken.
  • Draai de plank dan om en leg hem indirect op het rooster (aan de kant van de barbecue zonder kolen). Smeer de bovenkant van de rookplank in met olie en verdeel hier de zalmmoten overheen met de huid naar beneden.
  • Bestrooi de zalm met peper en zout en doe de deksel op de barbecue.
  • Gaar de zalm nu tot deze een kerntemperatuur van 45 graden Celcius heeft bereikt. Dit zal, afhankelijk van de temperatuur in de barbecue, zo'n 10 - 15 minuten duren.