Mini Oliebollen met Chocoladesaus
Servings: 40 mini oliebollen
Oliebollen
- 50 gram roomboter op kamertemperatuur
- 1 ei
- 500 gram bloem
- 50 gram suiker
- 500 ml melk
- 1 zakje gist
- snuf zout
- 1 liter zonnebloemolie
Chocoladesaus
- 200 gram pure chocolade
- 100 ml slagroom
- 25 gram roomboter
- 1 flinke eetlepel witte basterdsuiker
Oliebollen
Mix de roomboter met het ei, de bloem en de suiker tot een egaal beslag.
Voeg de melk, gist en het zout toe en mix nogmaals. Dek de kom met het oliebollenbeslag af met vershoudfolie en laat het rijzen voor ongeveer een uur.
Ondertussen giet je de zonnebloemolie in een hoge pan en laat je deze op een temperatuur van ongeveer 170 graden komen.
Schep met 2 lepels een bolletje beslag uit de kom, zorg dat het bolletje een beetje rond is en laat het voorzichtig in de hete olie vallen. Doe er zo'n 4 of 5 tegelijk en haal ze uit de olie als ze mooi bruin van kleur zijn. Zorg dat je een kom met keukenpapier klaar hebt staan zodat ze kunnen uitlekken.
Chocoladesaus
Smelt de chocolade au bain marie.
Wanneer de chocolade volledig gesmolten is, voeg je de boter, de suiker en de slagroom toe. Roer goed door totdat je een mooie egale saus hebt.