Mascarpone cheesecake met stoofpeer
Wil je een op en top winterse cheesecake, dan is deze mascarpone cheesecake met stoofpeer echt iets voor jou. Vol en romig van smaak en tegelijkertijd ook zoet en licht kruidig.
Voorbereidingstijd2 uur uur
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Opstijven8 uur uur
Totale tijd11 uur uur 15 minuten min
Gang: nagerecht, tussendoortje
Keuken: Amerikaans, Hollands
Trefwoord: cheesecake recept, fastfood friday, mascarpone cheesecake, stoofpeertjes, stoofperencheesecake
Servings: 1 taart (23 cm)
Stoofperen
- 6 Gieser wildeman stoofperen - geschild
- 1 el witte basterdsuiker
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
- 1 vanillepeul
- 400 ml volle rode wijn
Cheesecakebodem
- 200 g Jodekoeken met kaneel
- 50 g boter
Kaneelcheesecake
- 400 g mascarpone
- 125 g crème fraîche
- 50 ml slagroom
- 175 g kristalsuiker
- 1/2 el kaneelpoeder
- 1 vanillestokje
- 1 el maïzena
- 2 eieren
- 1 eidooier
En verder
- 50 g amandelschaafsel
- poedersuiker
Doe de peertjes samen met alle andere ingrediënten in een diepe pan en breng het geheel aan de kook.
Draai het vuur laag en laat de peertjes 1½ uur pruttelen tot ze helemaal zacht en roodgekleurd zijn. Haal de stoofperen uit de pan en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 150°C boven- en onderwarmte en plaats de schaal met water onderin de oven. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de randen in.
Maal voor de bodem van de cheesecake de jodenkoeken fijn. Smelt de boter en schep de koekkruimels erdoor. Stort de bodemmix in de springvorm.
Snijd een klein plakje van de onderkant van de stoofpeertjes af zodat ze rechtop blijven staan. Zet ze langs de rand van de springvorm op de bodemmix.
Doe de mascarpone met de crème fraîche, slagroom, kristalsuiker, kaneelpoeder, vanillemerg en maïzena in de kom van de keukenmachine. Klop het geheel tot een klontvrij en romig beslag.
Voeg een voor een de eieren toe en doe als laatste ook de eidooier in de kom. Spatel het geheel tot een klontvrij beslag.
Schenk het cheesecakebeslag langs de stoofpeertjes in de springvorm.
Bak de cheesecake in 75 minuten gaar. Laat hem volledig afkoelen en daarna een nacht in de koelkast opstijven.
Rooster de volgende dag het amandelschaafsel in een droge koekenpan. Strooi dit over de top van de cheesecake en garneer met poedersuiker.