Bruine bonensoep
Bruine bonensoep is niet een gerecht dat ik van huis uit heb meegekregen en toch is het een Hollandse klassieker. Weliswaar niet zo bekend als snert, maar toch werd het tijd om een recept voor deze wintersoep met je te delen.
Voorbereidingstijd8 uur uur
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Totale tijd9 uur uur 30 minuten min
Gang: lunch
Keuken: Hollands
Trefwoord: bruine bonensoep, soep, winter recept
Servings: 6 personen
- 500 g gedroogde bruine bonen
- 1 ui - gesnipperd
- 2 stengels bleekselderij - in plakjes
- 1 stengel prei - in halve ringen
- 2 vastkokende aardappelen - geschild en in blokjes
- 1 runderschenkel
- 1,5 L water
- 2 blokjes runderbouillon
- 1 laurierblaadje
- 1 rookworst - in plakjes
Doe de bruine bonen in een kom en vul de kom tot de rand met water. Laat de bonen een nacht weken.
Fruit de volgende dag de ui knoflook, bleekselderij en prei aan in een ruime pan tot de ui glazig ziet.
Doe dan de rest van de ingrediënten in de pan.
Giet de geweekte bruine bonen af en voeg ze toe aan de andere ingrediënten.
Breng de soep aan de kook en laat de bruine bonensoep 1,5 uur zachtjes pruttelen.
Voeg de laatste 20 minuten de plakjes rookworst aan de soep toe.
Breng de soep op smaak met peper en zout.