Ga terug
–+ servings
pilav maken
Recept afdrukken
4 van 7 stemmen

Pilav

Pilav is de naam van een rijstgerecht waarbij de rijst eerst wordt gebakken voordat deze wordt gegaard. Het is een van de meest smaakvolle rijstgerechten als je het mij vraagt en leuk om te maken!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd35 minuten
Gang: bijgerecht
Keuken: Midden Oosten, Perzisch
Trefwoord: bijgerecht, pilav, rijstgerecht, rijstrecept
Porties: 4 personen

Equipment

  • kookpan met deksel
  • Koekenpan
  • theedoek

Ingrediënten

  • 200 g langgraan rijst
  • 50 g boter
  • 50 g vermicelli
  • 500 ml kippenbouillon
  • snuf zout
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1 el verse peterselie
  • 3 el gesnipperde amandelen

Instructies

  • Spoel de rijst onder de kraan af tot het water dat eraf komt helder is.
  • Doe de gespoelde rijst in een kom, voeg daar heet kraanwater bij tot de rijst onderstaat en laat de rijst 10 minuten weken.
  • Giet de rijst daarna goed af.
  • Smelt de boter in een pan en bak hierin de vermicelli tot deze donkerbruin kleurt.
  • Doe dan de rijst in de pan en bak de rijst mee tot de korrels glazig beginnen te zien.
  • Voeg de bouillon, peper en zout toe. Roer goed door, breng het geheel aan de kook en doe de deksel op de pan. Draai het vuur laag en laat de rijst 10 minuten koken.
  • Haal de pan van het vuur, de deksel van de pan en dek de pan vervolgens af met een theedoek. Laat de pilav nog eens 10 minuten onder de theedoek stomen.
  • Rooster ondertussen de gesnipperde amandelen in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Roer de pilav los met een vork en voeg de geroosterde amandelen en verse peterselie naar smaak toe.