Ga terug
+ servings
pudding maken
Recept afdrukken
5 van 4 stemmen

Pudding met Butterscotch & karamelsaus

Pudding is een beetje old school maar dit pudding recept met Butterscotch en karamelsaus gaat sowieso bij iedereen in de smaak vallen. En ook fijn: het is helemaal niet lastig om te maken!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Opstijven3 uur
Totale tijd3 uur 30 minuten
Gang: nagerecht
Keuken: Engels
Trefwoord: butterscotch, dessert, karamelpudding, karamelsaus, kerst, kerstdessert, kersttoetje, pudding, toetje
Porties: 4 personen

Equipment

  • 4 glaasjes/kommetjes
  • thermometer

Ingrediënten

Voor de pudding

  • 250 ml slagroom
  • 300 ml volle melk
  • 150 g donkerbruine basterdsuiker
  • 3 el water
  • 1/2 tl zout
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 el whiskey - optioneel
  • 3 eidooiers
  • 2 el maizena

Karamelsaus

  • 175 g kristalsuiker
  • 50 ml water
  • 125 ml slagroom

Instructies

  • Doe de slagroom en de melk samen in een pannetje en verwarm dit tot de damp er vanaf komt.
  • Doe de donkerbruine basterdsuiker, het water, zout en de roomboter in een ander pannetje. Breng aan de kook en kook net zolang tot de suiker helemaal is gesmolten en het goedje een temperatuur van 116 graden Celsius heeft bereikt.
  • Schenk de warme room bij de butterscotch in de pan en roer even goed door. Voeg de vanille en eventueel de whiskey toe.
  • Klop de eidooiers met de maizena tot een lichtgeel papje.
  • Schenk de Butterscotch-mix bij het eipapje in de kom en schenk vervolgens alles terug in de pan.
  • Breng de pudding aan de kook en roer constant door tot de pudding dik wordt.
  • Schenk de Butterscotch pudding in de glaasjes, dek af met plasticfolie en laat de pudding minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.
  • Doe voor de karamelsaus de kristalsuiker samen met het water in een steelpannetje.
  • Breng het geheel aan de kook, roer NIET in de pan!
  • Laat het geheel pruttelen tot het goedje een hazelnootkleur krijgt en je de karamel ruikt.
  • Voeg dan voorzichtig al roerend de slagroom toe en roer het geheel door tot de ingrediënten goed zijn gemengd.
  • Laat de karamelsaus afkoelen tot kamertemperatuur; de saus wordt dan ook wat dikker.
  • Schenk de afgekoelde karamelsaus over de pudding in de glaasjes. Voeg eventueel ter garnering nog een lepel lobbig geklopte slagroom toe.