Ga terug
+ servings
bolusboterkoek
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Bolusboterkoek

Deze bolusboterkoek heeft al het lekkere van een smeuïge boterkoek, met de smaak van Zeeuwse bolus. Een regelrechte hit is het!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd50 minuten
Keuken: Hollands
Trefwoord: bolusboterkoek, boterkoek, fastfood friday, koek, Zeeuwse bolus
Porties: 12 stukken

Equipment

  • 1 boterkoekvorm of springvorm (20cm)
  • elektrische handmixeer

Ingrediënten

  • 250 g goede roomboter - zacht
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 100 g donkerbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 250 g bloem
  • snuf zout
  • 1 tl kaneelpoeder

Bolusswirl

  • 50 g boter - gesmolten
  • 100 g donkerbruine basterdsuiker
  • 1 tl kaneelpoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200℃ boven- en onderwarmte en vet de bakvorm goed in.
  • Doe de boter en beide soorten suiker in de kom van de keukenmachine en mix het geheel tot een romig mengsel.
  • Doe het ei erbij en mix nog even door.
  • Voeg vervolgens de bloem, zout en kaneelpoeder toe en kneed het geheel tot een stevig deeg.
  • Verdeel het boterkoekdeeg met je handen over de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Maak met behulp van een theelepel een swirl in het deeg van ong. 2-3mm diep.
  • Roer de gesmolten boter, basterdsuiker en kaneelpoeder door elkaar en schep deze in de swirl die je net hebt gemaakt.
  • Bak de boterkoek 30 minuten in het midden van de oven en laat de koek naderhand goed afkoelen. Met name de suiker bovenop is namelijk heel heet!