Ga terug
+ servings
Plakkerige spareribs uit de oven
Recept afdrukken
No ratings yet

Plakkerige spareribs uit de oven

Als ik mijn man ergens blij mee wil maken dan is dat met spareribs. Vaak wordt dit vlees op de barbecue bereidt, maar deze variant komt uit de oven, heeft een lekker plakkerige marinade en het vlees is súper mals.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Totale tijd2 uur
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: barbecuemarinade, plakkerige marinade, spareribs, spareribs bereiden, spareribs marineren, spareribs uit de oven, vlees, vleesrecept
Porties: 4 personen

Equipment

  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  • 2 racks sparerib (het liefst dik bevleesd)

Dry rub:

  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1/2 el chilipoeder
  • 1/2 el komijnpoeder
  • 1/2 el ui-poeder
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 el donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el grof zout

Marinade:

  • 200 ml barbecuesaus
  • 100 ml ketchup
  • 50 ml sojasaus
  • 1 el Worcestersauce
  • 2 el honing
  • 500 ml water

Glazuur:

  • 200 ml barbecuesaus
  • 100 ml appelsap
  • 100 g donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el mosterd

Instructies

  • Verwijder het vlies van de spareribs. Doe dit door de holle kant van de spareribs naar boven te leggen. Begin in het midden van een rack bovenop een botje en werk de achterkant van vork- of lepelsteel tussen het vlies en het bot. Beweeg de lepel voorzichtig wat heen en weer terwijl je hem steeds verder onder het vlies duwt. Maak genoeg ruimte zodat je vinger tussen het bot en het vlies past en trek het vlies van de rack.
  • Roer alle ingrediënten voor de dry rub door elkaar en smeer hier de volledige racks mee in.
  • Doe alle ingrediënten voor de marinade bij elkaar in een grote pan. Roer goed door en leg de spareribs onder marinade. Snijd de racks eventueel doormidden. Breng de marinade aan de kook en kook de spareribs 30 minuten op middelhoog vuur voor.
  • Doe ondertussen de ingrediënten voor het glazuur in een steelpannetje en breng dit al roerend aan de kook. Laat het glazuur in ongeveer 10 à 15 minuten inkoken.
  • Verwarm de oven voor op 150°C hetelucht.
  • Leg de spareribs op een met bakpapier beklede bakplaat met de vleeskant naar boven. Smeer de bovenkant rijkelijk in met de marinade en schuif ze voor 20 minuten in de oven.
  • Besmeer na 20 minuten de spareribs nogmaals met de marinade en zet ze weer terug in de oven voor 10 minuten. Smeer na die 10 minuten de spareribs een laatste keer in met de marinade en schuif ze tot slot nog een laatste keer voor 10 minuten terug in de oven.
  • Smeer de spareribs tot slot in met het glazuur en serveer ze direct.