Ga terug
+ servings
Quiche Lorraine uit de springvorm
Recept afdrukken
4.50 van 2 stemmen

Quiche Lorraine uit de springvorm

Helemaal zoals het hoort is deze Quiche Lorraine uit de springvorm natuurlijk niet. Maar hij heeft wel een heerlijke rustieke look en de smaak is top!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Rusttijd30 minuten
Totale tijd1 uur 30 minuten
Gang: hoofdgerecht, lunch
Keuken: Frans
Trefwoord: hartige taart, quiche, quiche lorraine, quichedeeg, taartdeeg, warme taart
Porties: 1 taart (22 cm)

Equipment

  • quichevorm (30cm) of springvorm (22 cm)
  • elektrische (hand)mixer met deeghaken
  • deegroller

Ingrediënten

Quichedeeg

  • 250 g bloem
  • 1 tl zout
  • 125 g koude boter - in blokjes
  • 3 el koud water

Vulling

  • 1 prei - in halve ringen
  • 250 g spekblokjes
  • 1 ui - gesnipperd
  • 5 eieren
  • 200 ml kookroom
  • 125 g crème fraîche
  • 200 g gruyère - geraspt
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Instructies

  • Doe de ingrediënten voor het quichedeeg in de kom van de keukenmachine en kneed het geheel tot een stevig deeg.
  • Pak het deeg in plasticfolie in en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.
  • Bak ondertussen de prei, spekblokjes en ui in een koekenpan tot de prei en de ui gaar zijn. Laat de vulling iets afkoelen en desnoods uitlekken.
  • Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Klop de eieren met de kookroom, crème fraîche, gruyère en nootmuskaat op. Voeg er ook wat peper en zout aan toe.
  • Bebloem je aanrecht en rol hierop het quichedeeg uit tot een grote ronde plak van ong. 3mm dik. Bekleed de spring- of quichevorm met het deeg. Eventueel overtollig deeg kun je wegsnijden. Ik koos ervoor om het deeg langs de randen van de springvorm omhoog te laten komen.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem van de quiche.
  • Schep de quicevulling op het deeg, verspreid goed over de hele bakvorm.
  • Schenk dan het eimengsel in de vorm. Zorg ervoor dat de kaas goed over de bakvorm verdeeld is.
  • Bak de Quiche Lorraine in het midden van de oven in 40 minuten gaar.

Notities

Je kunt de quiche weer opwarmen in de oven. Doe dit ong. 15-20 minuten op 180℃.