Trefwoord: franse uiensoep, gekarameliseerde ui, soep, uiensoep
Porties: 4flinke kommen
Ingrediënten
50groomboter
1teentjeknoflook
1kguien- in halve ringen
50gbloem
1laurierblaadje
3takjestijm
1literrunderbouillon
4dikke plakkenstokbrood
100gEmmentaler of gruyère- geraspt
peper en zout
Instructies
Smelt de boter in een soeppan en doe hier de knoflook en de uien bij. Karameliseer de uien door ze op middelhoog vuur te bakken. Zorg ervoor dat de uien niet aanbakken, schep ze daarom regelmatig om. De uien worden vanzelf zacht en kleuren bruin. Dit proces kan wel 30-40 minuten duren.
Doe zodra de uien goed zijn gekarameliseerd de bloem in de pan en bak deze al omscheppend twee minuten mee.
Doe dan het laurierblaadje, de takjes tijm en de runderbouillon in de pan. Roer goed door en breng de soep aan de kook. Kook de soep nog eens 20 minuten zachtjes door.
Breng de soep op smaak met peper en zout en verwijder de takjes tijm en het laurierblaadje.
Verwarm de grillstand van de oven voor op 250℃.
Schep de uiensoep in ovenbestendige soepkommen en leg in iedere kom soep een plakje stokbrood.
Bestrooi de stokbroodjes en de soep rijkelijk met kaas en schuif de soepkommen nog even 2-3 minuten onder de hete grill zodat de kaas kan smelten.