Ga terug
+ servings
Baklava cheesecake
Recept afdrukken
No ratings yet

Baklava cheesecake

Porties: 1 taart (23 cm)

Ingrediënten

Suikersiroop:

  • 150 gr kristalsuiker
  • 250 ml water
  • 200 gr honing
  • 1 kaneelstokje
  • 1 reepje citroenschil

Notenmix:

  • 100 gr walnoten - ongebrand
  • 50 gr amandelen - ongebrand

Cheesecakebeslag:

  • 600 gr naturel roomkaas
  • 175 gr kristalsuiker
  • 1 tl vanille-aroma
  • rasp van 1/2 citroen
  • 3 eieren
  • 1 eidooier

En verder:

  • 10 vellen filodeeg*
  • 100 gr ongezouten roomboter - gesmolten
  • 30 gr pistachenoten - vermalen

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de suikersiroop in een pannetje. Breng het geheel aan de kook en kook de siroop op laag vuur voor zo'n 25 minuten tot het indikt. Laat de siroop met deksel op de pan afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 175℃ boven- en onderwarmte.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier en verdeel hier de walnoten en amandelen overheen. Rooster de noten 8 minuten in het midden van de oven.
  • Doe de noten samen met twee soeplepels van de suikersiroop in een foodprocessor of hakmolen en maal de noten fijn.
  • Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de rand in met gesmolten boter.
  • Leg de vellen filodeeg kruislings in de springvorm. Smeer steeds ieder vel filodeeg in met gesmolten boter voordat je hem in de springvorm legt. Laat het deeg gewoon over de rand van de springvorm hangen, dit vouwen we straks allemaal terug. Zorg er wel voor dat je het filodeeg goed in de springvorm stopt zodat je het zometeen kunt vullen.
  • Verwarm terwijl je het cheesecakebeslag maakt de oven voor op 150℃ boven- en onderwarmte.
  • Maak het cheesecakebeslag door de naturel roomkaas, kristalsuiker, vanille-aroma en citroenrasp op te kloppen tot een egaal beslag. Spatel vervolgens een voor een de eieren en tot slot de eidooier door het beslag.
  • Schenk de helft van het cheesecakebeslag op het filodeeg in de springvorm.
  • Laat met behulp van een lepel de helft van de notenmix in het cheesecakebeslag vallen.
  • Schenk de rest van het cheesecakebeslag in de springvorm en verdeel hier de rest van de notenmix overheen.
  • Vouw een voor een de overhangende vellen filodeeg terug in de springvorm, dus over het cheesecakebeslag. Sprenkel gesmolten boter over ieder teruggevouwen vel deeg voordat je het volgende vel terug vouwt.
  • Sprenkel het restantje boter over de bovenkant van de inmiddels dichte cheesecake en bak de cheesecake 75 minuten in het midden van de oven.
  • Zet zodra de oven klaar is de springvorm op een groter bord of bakplaat. Schenk de rest van de suikersiroop over de nog warme cheesecake en strooi vervolgens de vermalen pistachenoten over de cheesecake.
  • Laat de baklava cheesecake helemaal afkoelen op het aanrecht en vervolgens een nacht opstijven in de koelkast.

Notities

*Voor dit recept gebruik ik grote vellen filodeeg van de Turkse supermarkt (merk Au Blé D'Or). Deze scheuren een stuk minder snel dan filodeeg uit het vriesvak in de supermarkt. Kun je niet aan dit 'verse' filodeeg komen, gebruik dan alsnog het filodeeg uit de reguliere supermarkt maar gebruik dan zeker 20-30 vellen.