Doe alle ingrediënten tot de appels uit het lijstje bij elkaar in een kom. Kneed het geheel met behulp van deeghaken of met je handen tot een soepel deeg. Voeg eventueel meer bloem toe als je merkt dat het deeg te plakkerig blijft.
Vorm een bal van het deeg en doe deze in een licht ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 60 minuten rijzen.
Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak hierin de appelblokjes samen met 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker tot de appel zacht en gekarameliseerd is. Laat de appel volledig afkoelen.
Schep de rest van de suiker met het kaneelpoeder en nootmuskaat om.
Kneed het deeg na het rijzen nog een keer door en rol het op een bebloemd aanrecht uit tot een rechthoekige plak van 50 x 30 centimeter.
Smeer de bovenkant van het deeg in met de gesmolten boter en verdeel de kaneelsuiker en afgekoelde appelblokjes hier overheen.
Rol het deeg over de lengte op en snijd het vervolgens in plakken van zo'n 2 centimeter dik.
Vet een ovenschaal in en leg de appelrolletjes naast elkaar in de ovenschaal. Dek de schaal af met een schone theedoek en laat de broodjes nogmaals 30 - 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 180°C en bak de cinnamonrolls met appel in het midden van de oven in 20 minuten gaar.