Ga terug
+ servings
pasta zelf maken
Recept afdrukken
3.81 van 21 stemmen

Zelf pasta maken

Zelf pasta maken is iets dat je ooit een keer in je leven gedaan moet hebben. Niets is lekkerder dan zelfgemaakte pasta namelijk!
Voorbereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd3 minuten
Rusttijd40 minuten
Totale tijd1 uur 23 minuten
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: fettucine, pasta, pasta maken, pastarecept, zelfgemaakte pasta
Porties: 4 personen

Equipment

  • pastamachine
  • theedoek

Ingrediënten

  • 300 gr bloem
  • 3 eieren
  • 30 ml olijfolie
  • flinke snuf zout

Instructies

  • Stort de bloem op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden.
  • Breek de eieren in het kuiltje en voeg hier de olijfolie en het zout aan toe.
  • Meng beetje bij beetje alle ingrediënten door elkaar. Ik deed dit door met een vork vanuit het midden steeds verder naar buiten te roeren tot het geheel te klonterig werd om nog te roeren. Vanaf dat moment ben ik gaan kneden.
  • Kneed het deeg met je handen in ongeveer 6 minuten tot een stevige en droge bal. In het begin zul je denken dat de ingrediënten nooit goed gaan mengen en het een plakkerige bende blijft, maar het komt echt goed als je maar blijft kneden. Voeg eventueel iets meer bloem toe als het deeg te nat blijft.
  • Leg de deegbal op je aanrecht en dek deze af met een theedoek. Laat het pastadeeg 30 minuten rusten.
  • Snijd het pastadeeg in stukken, ik sneed het zelf in vieren, en rol ieder deel pastadeeg een beetje uit met een deegroller. Zorg ervoor dat het andere pastadeeg onder de theedoek blijft liggen om te voorkomen dat het deeg uitdroogt.
  • Bebloem de pastamachine en rol het pastadeeg uit tot het de door jou gewenste dikte heeft gekregen. Haal het pastadeeg eventueel meerdere malen door dezelfde stand.
  • Bebloem het uitgerolde pastadeeg en leg deze weer onder de theedoek terwijl je de rest van het deeg uitrolt.
  • Haal het uitgerolde pastadeeg door de pastasnijder en snijd er de door jou gewenste vorm van. Voor mijn fettuccine heb ik de pastaslierten nogmaals bebloemd en ze 'opgerold' 10 minuten onafgedekt laten drogen. De pasta kun je ook laten drogen door het over een pastarekje te hangen.
  • Afhankelijk van de pasta die je maakt heeft verse pasta zo'n 2-3 minuten nodig om te koken in flink gezouten water.