Ga terug
+ servings
Frietje Rendang
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Frietje Rendang

Wij zijn dol op Indonesische Rendang en dit recept voor Frietje Rendang is een blijvertje. Zacht vlees, krokante friet en heerlijke friszure toppings. En uiteraard een dot mayonaise.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd3 uur 30 minuten
Totale tijd4 uur
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Hollands, Indonesisch
Trefwoord: friet, frietje rendang, indonesisch, loaded fries, patat, rendang, stoofvlees
Porties: 4 personen

Equipment

  • grote stoof-/braadpan
  • Hakmolentje of vijzel
  • Airfryer, oven of frituurpan

Ingrediënten

Rendang boemboe

  • 1 el sambal oelek
  • 2 tl korianderpoeder
  • 4 sjalotten - in vieren
  • 6 teentjes knoflook - geplet en gepeld
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 cm laos
  • 1/2 tl gehakte gember
  • 1 cm geelwortel
  • 1/2 tl trassi
  • 1 el palmsuiker

Rendang

  • 750 g riblappen - in stukken van 3x3 cm
  • 750 ml kokosmelk
  • 1 stengel citroengras - gekneusd
  • 4 blaadjes kaffir limoen
  • 2 blaadjes laurier

En verder

  • 4 el azijn
  • 1 el kristalsuiker
  • 1/2 komkommer - in plakjes
  • 400 g friet
  • 4 el zilveruitjes
  • 4 el gebakken uitjes
  • 4 el mayonaise
  • zout

Instructies

  • Begin met het maken van de Rendang. Doe alle ingrediënten voor de boemboe in een hakmolentje en maal het geheel fijn tot een pasta.
  • Verhit een beetje olie of boter in een diepe pan en bak hierin de riblappen rondom lekker bruin. Voeg dan de boemboe toe en bak dit al omscheppend 2 minuten mee.
  • Schenk de kokosmelk in de pan en doe het citroengras, kaffir limoen en laurierblaadjes in het de pan. Breng het geheel aan de kook, doe de deksel op de pan en laat de Rendang 2,5 uur zachtjes pruttelen. Kijk ondertussen af en toe dat het vlees niet droogkookt. Voeg eventueel wat water of extra kokosmelk toe als dit het geval is.
  • Verwijder na 2,5 uur de deksel en laat de Rendang 1 uur zonder deksel inkoken tot er nog maar een beetje saus over is.
  • Doe voor de ingelegde komkommer het azijn met de suiker en een snuf zout in een steelpannetje en verwarm dit tot de suiker is opgelost.
  • Doe de komkommerplakjes in het azijnmengsel en laat volledig afkoelen.
  • Bak de friet naar wens op een voor jou geschikte methode. Ik maakte ze zelf klaar in de Airfryer.
  • Breng de friet op smaak met zout. Schep een flinke lepel Rendang bovenop de friet en garneer met de ingelegde komkommer, zilveruitjes en gebakken uitjes. Serveer er een flinke lepel mayonaise bij.