Ga terug
+ servings
Tompoucecake
Recept afdrukken
3.34 van 6 stemmen

Tompoucecake

Is het een tompouce, is het een cake? Het is het beste van beide werelden! Het roze glazuur en de banketbakkersroom van de tompouce, gecombineerd met twee lagen luchtige vanillecake.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Afkoelen room2 uur
Totale tijd3 uur 15 minuten
Trefwoord: banketbakkersroom, cake, glazuur, roze glazuur, tompouce, tompoucecake, vanillecake
Porties: 1 cake (25 cm)

Equipment

  • 1 cakeblik (25 cm)
  • elektrische (hand)mixer
  • spuitzak

Ingrediënten

Voor de cake:

  • 80 g ongezouten roomboter - zacht
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 225 g vanilleyoghurt
  • 1 tl vanille-extract
  • 250 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout

Banketbakkersroom:

  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 100 g suiker
  • 2 eidooiers
  • 45 g maizena

Roze glazuur:

  • 200 g poedersuiker
  • 2-4 el water
  • roze kleurstof

Instructies

  • Vet het cakeblik in en verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
  • Klop voor de cake de boter met de suiker luchtig en voeg de eieren en de vanilleyoghurt en -extract toe. Roer even goed door.
  • Spatel de bloem, bakpoeder en het zout door de natte ingrediënten. Schep het cakebeslag in het cakeblik en bak de cake in het midden van de oven in 45 minuten gaar. Laat helemaal afkoelen.
  • Maak ondertussen de banketbakkersroom. Doe hiervoor de melk (excl. 1 eetlepel) samen met het vanillemerg en het leeggeschraapte vanillestokje in een steelpannetje en verwarm dit tot de damp er vanaf komt.
  • Klop de suiker met de eidooiers, de maizena en de achtergebleven melk tot een luchtig mixje.
  • Vis het vanillestokje uit de warme melk. Schenk al kloppend de warme melk bij het eimengsel en schenk dan alles weer terug in de pan. Breng de custard al roerend aan de kook en kook een minuut of 5 tot de room dik is geworden. Laat de banketbakkersroom 2 uur in de koelkast afkoelen.
  • Snijd zodra de cake is afgekoeld deze over de lengte doormidden.
  • Schep de afgekoelde banketbakkersroom in een spuitzak en verdeel de room over de onderste plak cake. Leg de tweede plak cake daar weer bovenop.
  • Voeg beetje bij beetje het water aan de poedersuiker toe tot het glazuur dik genoeg is om te schenken maar niet té waterig is. Voeg de roze kleurstof toe en mix tot een egale kleur ontstaat.
  • Schenk het roze glazuur over de tompoucecake en laat het glazuur een beetje drogen voordat je de cake aansnijdt en serveert.