Ga terug
+ servings
Roze koektaart met vanilleroom
Recept afdrukken
4 van 1 stem

Roze koektaart met vanilleroom

Als je de beschuit met muisjes zat bent, een échte zoetekauw bent of gewoon zin hebt in een lekkere, mierzoete taart dan is deze roze koektaart met vanilleroom echt iets voor jou.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Afkoelen4 uur
Totale tijd5 uur 10 minuten
Gang: nagerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: Bakken, koek, roze glazuur, roze koek, taart, vanilleroom, zoet recept
Porties: 1 taart (20 cm)

Equipment

  • springvorm (20 cm)
  • elektrische (hand)mixer
  • spuitzak met spuitmondje

Ingrediënten

Taartbodem

  • 200 g boter - op kamertemperatuur
  • 175 g kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 1 el citroensap
  • 200 g bloem
  • snufje zout

Vanilleroom

  • 50 g custardpoeder
  • 1 ei
  • 50 g kristalsuiker
  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje

Roze glazuur

  • 200 g poedersuiker
  • 2-4 el water
  • roze kleurstof

En verder

  • 3 roze koeken - in partjes en grove kruimels

Instructies

Taartbodem

  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en vet de springvorm goed in.
  • Doe de boter en suiker in een kom en klop dit luchtig. Voeg vervolgens een voor een de eieren toe terwijl je blijft kloppen.
  • Doe het citroensap, bloem en zout in de kom en mix het geheel nog even tot een egaal beslag.
  • Schep het koekbeslag in de springvorm, strijk de bovenkant glad en bak de taartbodem 40 minuten in het midden van de oven. Laat de cake/koek helemaal afkoelen.

Vanilleroom

  • Maak ondertussen de vanilleroom. Doe hiervoor het custardpoeder samen met ei en kristalsuiker in een kom. Klop tot een lichtgeel en klontvrij mengsel.
  • Schraap het vanillestokje leeg en doe het merg samen met de melk in een steelpannetje en verwarm dit.
  • Schenk al kloppend de warme melk bij het custardpapje en schenk vervolgens alles weer terug in de pan. Kook de vanilleroom al roerend 4-5 minuten op middelhoog vuur tot het eruit ziet als dikke vanillevla.
  • Schep de vanilleroom in een bak, sluit af met een deksel of plasticfolie en laat de vanilleroom helemaal afkoelen in de koelkast.

Afmaken

  • Maak het roze glazuur door alle ingrediënten te mixen. Wees voorzichtig met het toevoegen van water; bouw dit steeds per eetlepel op. Het glazuur moet niet te vloeibaar zijn, dan loopt het namelijk allemaal van de taart af. Je moet het net aan kunnen schenken.
  • Schenk het roze glazuur over de bovenkant van de taartbodem en laat dit op kamertemperatuur een uurtje opstijven.
  • Klop de vanilleroom nog even goed door om eventuele ontstane klontjes te verwijderen en schep de room in de spuitzak.
  • Spuit toefjes van de vanilleroom over de bovenkant van de taart.
  • Verdeel de roze koek partjes over de toefjes vanilleroom en de grove koekkruimels over het midden van de taart en serveer de taart direct.