Ga terug
+ servings
Tonkotsu Ramen
Recept afdrukken
4.50 van 4 stemmen

Tonkotsu Ramen

De lekkerste noedelsoep die ik ooit heb gegeten: Tonkotsu Ramen in Fukuoka, Japan. Dit is mijn zelfgemaakte recept met heerlijk romige varkensbouillon en lekkere toppings.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd1 uur
Keuken: Japans
Trefwoord: aziatisch, japans, maaltijdsoep, noedels, noedelsoep, ramen, soep, Tonkotsu ramen, varkensvlees
Porties: 4 kommen

Equipment

  • blender
  • ovenschaal

Ingrediënten

Voor de bouillon:

  • 100 g varkensvet - in blokjes
  • 500 ml kippenbouillon
  • 100 ml Dashi stock
  • 400 ml water
  • 500 ml (plantaardige) melk

Voor het varkensvlees:

  • 4 speklappen
  • 150 ml sojasaus
  • 150 ml water
  • 100 ml sake
  • 50 ml mirin

Per kom:

  • 1 portie ramen noedels - 70-100g
  • 50 g shiitake - in plakjes
  • 1 handjevol taugé
  • 300 ml Tonkotsu bouillon
  • 3 el Tsuyu
  • 1 gegaarde speklap
  • 1 ei - zachtgekookt
  • 1 bosuitje - in dunne ringen

Instructies

Tonkotsu bouillon

  • Doe het varkensvet samen met de kippenbouillon in een pan en breng dit aan de kook. Kook het geheel een minuut of 7 tot het vet zacht is geworden.
  • Doe het varkensvet samen met de bouillon in een blender en maal dit helemaal fijn tot een gladde bouillon.
  • Doe de mix samen met de Dashi stock, het water en de melk in een pan en kook voor ongeveer 10 minuten op laag vuur.

Varkensvlees

  • Verwarm de oven voor op 180℃.
  • Doe de speklappen samen met de rest van de ingrediënten in een ovenschaal; zorg ervoor dat het vlees onder de marinade staat.
  • Gaar de speklappen 25 minuten in het midden van de oven.

Ramen afmaken

  • Kook de ramen noedels in de Tonkotsu Bouillon volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en schep de noedels in een diepe kom.
  • Blancheer de shiitake en taugé even kort in de bouillon en schep de groenten bij de noedels in de kom.
  • Neem 300 ml van de bouillon en voeg hier de Tsuyu aan toe.
  • Schenk de bouillon bij de rest van de ingrediënten in de kom. Leg een gegaarde speklap en het zachtgekookte ei in de noedelsoep en strooi een fijngesneden bosuitje over de soep.

Notities

*De bouillon kun je prima even goed afgesloten in de koelkast bewaren. Door het vet dat gaat stollen zul je merken dat de bouillon een beetje klonterig wordt, maar zodra je dit weer gaat verwarmen wordt de bouillon weer glad.
Het varkensvlees kun je langer bewaren en dit kun je eventueel zelfs invriezen.