Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
Doe 3 eetlepels olie in de pan en bak hierin de ui in ong. 8 minuten gaar en goudbruin.
Voeg de knoflook, chilivlokken en ansjovis toe en fruit alles nog 1 minuut.
Voeg de kappertjes, de helft van de citroen, 45g olijven, tonijn, tomatenpuree, tomatenblokjes, Orzo, 450ml water, 1 tl zout en royaal peper.
Breng het geheel aan de kook. Doe de deksel op de pan en zet de pan voor 20 minuten in de oven.
Haal de pan uit de oven, verwijder de deksel en verwarm de oventemperatuur naar 230℃.
Verdeel de plakken romatomaat over de Orzo en bestrooi ze met Parmezaan.
Bak het gerecht nog eens 10-12 minuten in de oven tot de bovenkant bruin kleurt en de kaas goed gesmolten is. Laat het gerecht 10 minuten rusten.
Garneer het gerecht met de overgebleven olijven, ingemaakte citroenreepjes, basilicum en extra olie.