Ga terug
+ servings
Orzo puttanesca uit de oven
Recept afdrukken
4.23 van 18 stemmen

Orzo Puttanesca uit de oven

Wij als Orzo-liefhebbers hebben dit gerecht echt verslonden. Het recept is afkomstig uit het nieuwste boek van Yotam Ottolenghi: Test Kitchen - Shelf Love.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Totale tijd1 uur 5 minuten
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: orzo, orzo uit de oven, Ottolenghi, ovengerecht, ovenschotel, puttanesca
Porties: 4 personen

Equipment

  • ovenbestendige pan met deksel

Ingrediënten

  • 60 ml olijfolie
  • 1 ui - fijngesneden
  • 6 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 3 ansjovisfilets - uitgelekt, grofgehakt
  • 2 el kappertjes
  • 30 g ingemaakte citroen - vruchtvlees verwijderd, schil in dunne reepjes
  • 70 g ontpitte kalamataolijven - gehalveerd
  • 2 blikken tonijn op olijfolie
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes - 400g
  • 250 g gedroogde Orzo
  • 450 ml water
  • 1-2 romatomaten - in plakken
  • 40 g Parmezaan - geraspt
  • 5 g verse basilicum - gescheurd
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
  • Doe 3 eetlepels olie in de pan en bak hierin de ui in ong. 8 minuten gaar en goudbruin.
  • Voeg de knoflook, chilivlokken en ansjovis toe en fruit alles nog 1 minuut.
  • Voeg de kappertjes, de helft van de citroen, 45g olijven, tonijn, tomatenpuree, tomatenblokjes, Orzo, 450ml water, 1 tl zout en royaal peper.
  • Breng het geheel aan de kook. Doe de deksel op de pan en zet de pan voor 20 minuten in de oven.
  • Haal de pan uit de oven, verwijder de deksel en verwarm de oventemperatuur naar 230℃.
  • Verdeel de plakken romatomaat over de Orzo en bestrooi ze met Parmezaan.
  • Bak het gerecht nog eens 10-12 minuten in de oven tot de bovenkant bruin kleurt en de kaas goed gesmolten is. Laat het gerecht 10 minuten rusten.
  • Garneer het gerecht met de overgebleven olijven, ingemaakte citroenreepjes, basilicum en extra olie.