Ga terug
+ servings
No knead focaccia
Recept afdrukken
4.50 van 2 stemmen

No knead focaccia met Everything Bagel kruiden

Deze no knead focaccia is de lekkerste focaccia die ik ooit heb gemaakt. Met grote dank aan het recept van Cloudy Kitchen!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Rijstijd2 uur 30 minuten
Totale tijd3 uur 20 minuten
Gang: brood
Keuken: Italiaans
Trefwoord: brood, brood bakken, everything bagel, focaccia, homemade, italiaans brood, no knead, zelfgemaakt
Porties: 1 brood

Equipment

  • kom om in te rijzen
  • rechthoekige metalen bakvorm van 30 x 24 cm

Ingrediënten

  • 300 g patent bloem
  • 300 g tarwebloem
  • 2 tl instant gist
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • 20 g olijfolie
  • 580 g lauwwarm water
  • 4 el Everything Bagel kruiden

Instructies

  • Doe beide soorten bloem, de gist, kristalsuiker en zout in een grote kom. Voeg hier de olijfolie en het water aan toe. Roer dit met een spatel door tot alle ingrediënten zijn gemengd en voeg dan 3 el van de Bagel kruiden toe. Spatel alles nogmaals door. Let op: het is dus een érg nat deeg, dat hoort!
  • Dek de kom af met een theedoek en laat 5 minuten staan.
  • Maak je handen vet met een beetje olie en voer een paar sets stretch & folds uit. Dit doe je door met je hand een deel van het deeg op te pakken, uit te rekken en weer over zichzelf terug te vouwen. Draai de kom een kwartslag en stretch & fold nogmaals. Herhaal dit tot je de kom twee keer helemaal rond hebt gedraaid. Je hebt het deeg dan 8 keer gestretcht en terug gevouwen.
  • Dek de kom af met een theedoek en wacht 2 minuten. Herhaal het stretch & fold proces nog twee keer. In totaal heb je dus drie rondes van 8 stretch & folds gehad met steeds 2 minuten tussen iedere ronde.
  • Drizzle een beetje olijfolie over het deeg en draai het deeg in de kom om zodat al het deeg voorzien is van een dun laagje olie.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 1,5 uur in de kom rijzen.
  • Vet de bakvorm in met olie en laat het deeg in de bakvorm glijden. Drizzle extra olie over het brooddeeg en verspreid het deeg met je vingers volledig over de bakvorm.
  • Dek de bakvorm af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 230℃ boven- en onderwarmte.
  • Maak je handen vet en duw met je vingertoppen op meerdere plekken het deeg tot de bodem van de bakvorm in. Hierdoor ontstaan luchtbellen in het deeg; lekker laten zitten! Dat zorgt straks voor luchtig brood.
  • Strooi de laatste lepel met Everything Bagel kruiden over de bovenkant van de focaccia en bak het brood 25-30 minuten in het midden van de oven tot het goudbruin is gekleurd en lekker knapperig is.
  • Haal het brood uit de oven en laat 5 minuten staan. Haal het deeg dan uit de bakvorm en laat het volledig afkoelen op een rooster zodat de bodem van het brood niet nat wordt door de olie.

Notities

*Als je de focaccia bewaart, doe dit dan lichtjes verpakt in een theedoek of in aluminiumfolie. Het is 't lekkerst om het brood weer een beetje op te krikken in de oven voordat je het weer serveert. Doe dit op 230 graden voor ong. 7 minuten. Besprenkel het brood voordat je het in de oven stopt lichtjes met een beetje water.