Ga terug
+ servings
Zeeuwse boluscake
Recept afdrukken
4.20 van 21 stemmen

Zeeuwse Boluscake

Deze Zeeuwse Boluscake combineert het plakkerige en zoete van een Zeeuwse Bolus met het luchtige van een roombotercake. Heel erg leuk om te maken en onwijs lekker om te eten.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur 10 minuten
Keuken: Hollands
Trefwoord: boluscake, cake, fastfood friday, roombotercake, Zeeuwse bolus, Zeeuwse boluscake
Porties: 1 cake (30 cm)

Equipment

  • 1 cakeblik, 30 cm
  • elektrische (hand)mixer

Ingrediënten

  • 2 el kaneelpoeder
  • 150 g donkerbruine basterdsuiker
  • 200 g ongezouten roomboter of margarine - op kamertemperatuur
  • 200 g kristalsuiker
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 1 tl vanille-aroma
  • snufje zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C boven- en onderwarmte en vet een cakeblik in rijkelijk met boter.
  • Schep voor de bolussuiker 1 el kaneelpoeder door de basterdsuiker. Bestrooi de volledige binnenkant van het cakeblik met de bolussuiker; vang het restant suiker weer op.
  • Klop voor de cake de boter met het kristalsuiker op en voeg vervolgens een voor een de eieren toe.
  • Doe het zelfrijzende bakmeel, vanille-aroma, kaneelpoeder en het snufje zout in de kom en spatel het geheel tot een klontvrij cakebeslag.
  • Schep de helft van het cakebeslag in het cakeblik. Verdeel de helft van de bolussuiker over het cakebeslag en swirl dit met behulp van een satéprikker een beetje door het cakebeslag.
  • Spatel het restant cakebeslag in het cakeblik en strijk de bovenkant glad. Verdeel alle bolussuiker die je nog over hebt over het cakebeslag.
  • Dek het cakeblik af met aluminiumfolie en bak de cake 45 minuten in het midden van de oven. Verwijder het aluminiumfolie en bak de cake nog eens 15 minuten.
  • Laat de boluscake 5 minuten in het cakeblik afkoelen en draai de cake vervolgens op een taartrooster om. Verwijder het cakeblik voorzichtig, de cake is érg warm, en laat de cake helemaal afkoelen.