Ga terug
+ servings
Oliebollen met banketbakkersroom
Recept afdrukken
No ratings yet

Oliebollen met banketbakkersroom

Eén van mijn favoriete oliebollenrecepten moet toch wel deze met banketbakkersroom zijn. Het zijn net kleine gebakjes; zo lekker!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Rijs- + wachttijd3 uur
Totale tijd3 uur 40 minuten
Gang: tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: banketbakkersroom, oliebollen, oud & nieuw, oud en nieuw, oudejaarsavond, zoete snack
Porties: 25 stuks

Equipment

  • frituurpan of wok met neutrale olie
  • ijs- of oliebollenschep

Ingrediënten

Oliebollen

  • 500 g bloem
  • 500 ml volle melk
  • 1 zakje instant gist - 7g
  • 2 eieren
  • 1 el kristalsuiker
  • snuf zout

Banketbakkersroom

  • 500 ml volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 50 g kristalsuiker
  • 50 g custardpoeder
  • 1 ei

En verder

  • poedersuiker

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de oliebollen in een kom en roer dit door tot een klontvrij beslag.
  • Dek de kom af met plasticfolie of een theedoek en laat het beslag 1 uur op een warme plek rijzen.
  • Maak ondertussen de banketbakkersroom. Doe hiervoor de melk samen met het vanillemerg, het leeggeschraapte vanillestokje en de helft van de kristalsuiker in een steelpan en verwarm dit tot de suiker is gesmolten.
  • Klop ondertussen de rest van de suiker samen met de custardpoeder en het ei in een andere kom los.
  • Vis het vanillestokje uit de warme melk en schenk al kloppend de helft van de melk bij de eimix in de kom.
  • Schenk alles weer terug in de steelpan en breng het al roerend met een garde aan de kook.
  • Kook de custard ongeveer 3-4 minuten tot hij goed is ingedikt en schep het daarna over in een plastic bak of schaal.
  • Dek de bak af met een deksel of plasticfolie en laat de banketbakkersroom afkoelen in de koelkast.
  • Verwarm de frituurpan of olie in een wokpan naar 190℃.
  • Schep met een ijsschep een flinke lepel oliebollenbeslag in de hete olie en bak de oliebollen in 5 - 6 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de oliebollen uitlekken op een vel keukenrol en laat ze vervolgens afkoelen.
  • Schep de banketbakkersroom in een spuitzak en snijd de oliebollen net niet helemaal doormidden.
  • Spuit de banketbakkersroom in de oliebollen en maak ze af met poedersuiker.

Notities

*Bewaar de oliebollen ongevuld buiten de koelkast en de banketbakkersroom in de koelkast. Vul de oliebollen pas vlak voor het serveren met de room.