Ga terug
+ servings
kip in witte wijn
Recept afdrukken
No ratings yet

Kip in witte wijn

Hou jij ook van Bourgondisch eten op zijn tijd? Dan is de keus voor deze Kip in witte wijn toch zo gemaakt.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd25 min
Totale tijd35 min
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: gezond, kip, kip in witte wijn, recept, recepten, vlees
Porties: 4 personen

Equipment

  • grote braadpan of hapjespan

Ingrediënten

  • 4 kippenpoten of 8 kipkluiven
  • 300 ml droge witte wijn
  • 250 g spekblokjes
  • 90 ml crème fraiche
  • 10 sjalotjes of kleine uien
  • peterselie - vers of gedroogd
  • olijfolie
  • nootmuskaat
  • peper/zout

Instructies

  • Verhit de olijfolie in de pan en bak hierin de spekjes en de sjalotjes. De sjalotten mag je overigens heel laten, dit ziet er alleen maar leuk uit. Bak de spekjes en uien zo’n vijf minuten totdat de spekjes knapperig worden en zet ze vervolgens in een bakje apart. 
  • Bak in het overgebleven vet de kip om en om bruin. Breng de kip op smaak met peper en zout.
  • Voeg de spekjes en sjalotten weer aan de kip toe en breng op smaak met een gewenste hoeveelheid nootmuskaat. Giet vervolgens de wijn over de kip.
  • Laat het gerecht zo’n twee minuten op hoog vuur koken zodat alle alcohol uit de wijn verdampt. Draai hierna het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat gedurende twintig minuten rustig pruttelen.
  • Zodra de kip gaar is voeg je de crème fraiche aan de saus toe. Dit kun je gewoon doen terwijl de kip nog in de pan zit. Mocht dit niet passen, haal dan de kip even uit de pan, roer de crème fraiche door de saus en doe de kip weer terug in de pan. Verwam nog even vijf minuten door.
  • Hak de peterselie fijn en strooi deze over het gerecht heen.

Notities

tip:
Serveer de kip met gebakken aardappeltjes, een frisse salade of groene groenten.