Ga terug
+ servings
Bacalhau com natas
Recept afdrukken
No ratings yet

Bacalhau com natas

In Portugal weten ze ook wel wat comfort food is: deze Bacalhau com natas is een recept dat bij iedereen in de smaak zal vallen. Kabeljauw, aardappelen, bechamel én kaas. Meer comfort dan dat wordt het bijna niet.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Totale tijd1 uur 10 minuten
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Portugees
Trefwoord: aardappel, bacalhau com natas, bechamel, comfort food, kabeljauw, ovenschotel, vis
Porties: 4 personen

Equipment

  • bakplaat met bakpapier
  • ruime ovenschaal (20x30cm bijv.)

Ingrediënten

  • 500 g aardappelen - in blokjes
  • 100 ml olijfolie
  • peper en zout
  • 400 g kabeljauw
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 2 uien - gesnipperd
  • 75 g boter
  • 40 g bloem
  • 800 ml volle melk
  • 1 tl nootmuskaat
  • 250 ml slagroom
  • citroensap
  • 1 eidooier - opgeklopt
  • 100 g mozzarella - geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
  • Verspreid de aardappelblokjes over de bakplaat, besprenkel ze met olijfolie en strooi er peper en zout overheen. Bak de aardappelen 15 minuten in het midden van de oven tot ze krokant zijn.
  • Leg de moten kabeljauw in een pan met water. Doe een laurierblaadje in de pan en breng het water aan de kook. Zet het vuur laag zodra het water kookt en kook de vis 5 minuten.
  • Haal de kabeljauw uit het water. Verwijder eventueel het vel en trek de vis uit elkaar.
  • Doe 100ml olijfolie in een koekenpan en fruit de ui, knoflook en het overige laurierblaadje aan.
  • Voeg dan de kabeljauw toe, roer goed door en laat de vis helemaal gaar worden. Voeg dan de gebakken aardappelen toe en schep goed om.
  • Maak ondertussen de bechamel. Smelt hiervoor de boter in een steelpan en voeg de bloem te. Roer goed door met een garde en laat de bloem een paar seconden bakken.
  • Voeg al roerend de melk toe en roer de saus tot het mengsel dikker is geworden.
  • Breng de bechamelsaus op smaak met zout en nootmuskaat. Voeg als laatste de slagroom, het citroensap en de opgeklopte eidooier toe. Laat de saus nog 10 minuten koken.
  • Verdeel het kabeljauw-aardappelmengsel over de ovenschaal. Schenk de bechamelsaus hier overheen en strijk de bovenkant glad.
  • Verdeel de geraspte mozzarella over de ovenschaal en bak de Bacalhau com natas in het midden van de oven ongeveer 10-20 minuten tot de bovenkant bruin kleurt.