Ga terug
+ servings
Focaccia
Recept afdrukken
No ratings yet

Focaccia met ui

Focaccia, oftewel Italiaans platbrood kun je naar hartenlust beleggen met wat jij lekker vindt. Voor dit recept heb ik alleen ui gebruikt.
Voorbereidingstijd20 min
Bereidingstijd25 min
rijsen1 uur 30 min
Totale tijd2 uur 15 min
Gang: bijgerecht, lunch
Keuken: Italiaans
Trefwoord: brood, foccacia, hapje
Porties: 1 brood

Equipment

  • grote kom (voor het rijsen van het deeg)
  • oven met bakplaat
  • handmixer met deeghaken

Ingrediënten

  • 450 g bloem
  • 250 ml lauwwarm water
  • 1 tl zout
  • snuf suiker
  • 1 zakje instant-gist
  • olijfolie
  • 1 ui - in dunne stukjes gesneden
  • tijm
  • knoflookpoeder
  • grof zeezout

Instructies

  • In een grote kom roer je kort de bloem en het zout door elkaar. Maak een kuil in het midden, hierin strooi je de inhoud van het zakje instant-gist en de suiker. Hierbij giet je het lauwwarme water en 1 eetlepel olijfolie.
  • Dit alles kneed je tot een deeg (of je doet dit met een handmixer met deeghaken), eerst in de kom, daarna op een met bloem bestoven werkblad (je voelt je echt een echte Italiaan(se)!).
  • Wanneer het deeg een goede bal vormt leg je hem in een met olijfolie ingevette kom. Deze dek je af met een theedoek. Je zet de kom op een warme plaats zodat het deeg kan rijzen (zo’n 45 tot 60 minuten).
  • Wanneer het deeg in volume is verdubbeld en dus twee keer zo groot is, kneed je het weer goed door op het bestoven werkblad. Zorg dat alle lucht uit het deeg is gekneed.
  • In een ingevette lage rechthoekige bakvorm of bakplaat (ik gebruikte een ovenschaal) verdeel je het deeg tot een dikke gelijke laag van zo’n 2 centimeter. Dek dit weer af met een theedoek en laat dit 30 minuten op een warme plaats rijzen. Ondertussen verwarm je de oven voor op 200°C.
  • Terwijl de oven voorverwarmd en je deeg rijst, begin je met het beleg. Fruit de ui op laag vuur tot deze wat doorzichtig en zacht wordt. Let op, de ui hoeft niet te kleuren! Breng op smaak met wat (gewoon) zout, tijm en knoflookpoeder. Laat nog een minuutje bakken en draai het vuur uit.
  • Haal na 30 minuten je deeg weer tevoorschijn. Druk met twee vingers rijen met kuiltjes in het deeg. Dit kan heel netjes op gelijke afstand, maar ook lekker rommelig. Ik koos voor het laatste. Bestrijk je deeg goed met olie.
  • Verdeel het ui-mengsel gelijkmatig over het deeg en bestrooi tot slot met wat grof zeezout.
  • Bak de focaccia 25 minuten tot hij lichtbruin is.

Notities

Focaccia is heerlijk bij soep of als klein voorgerecht met wat olijfjes, maar kan ook zo (warm) gegeten worden. Je zou hem ook kunnen doorsnijden en beleggen met een plakje kaas, bijzonder bammetje!