Ga terug
+ servings
risottofunghi
Recept afdrukken
No ratings yet

Risotto Funghi met spek

Je moet er even bijblijven maar dan is Risotto Funghi echt niet moeilijk om te maken. Deze is gemaakt met kapperig gebakken spekjes.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd18 min
Totale tijd28 min
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: avondeten, recept, rijst, risotto, risotto funghi met spek
Porties: 2 personen

Equipment

  • hapjes pan

Ingrediënten

  • 250 g risottorijst of arborio rijst
  • 1 liter groentebouillon - uit twee blokjes getrokken
  • 1 bakje champignons
  • 1 bakje gerookte spekblokjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 50 g boter
  • 125 ml droge witte wijn
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 50 g Parmezaanse kaas

Instructies

  • Snijd de champignons in plakjes en snipper de ui. Maak de bouillon klaar en hou deze tegen de kook aan. Dit laatste is erg belangrijk! Draai hem dus op middelhoog vuur of op laag vuur zodat hij kokend heet blijft.
  • Verhit een hapjes pan en doe de boter en de olie in de bon en wacht totdat de boter gesmolten is. Pers een teentje knoflook boven de pan (of andere grote pan) en fruit de ui ongeveer drie tot vier minuten mee. Bak ondertussen de spekjes knapperig in een andere pan.
  • Wanneer de spekjes knapperig zijn haal je ze uit de koekenpan en laat je ze uitlekken op een stuk keukenpapier. Bak vervolgens in dezelfde pan de champignons totdat ze bruin en geslonken zijn.
  • Wanneer de uitjes glazig zijn voeg je de ongekookte rijst toe. Roer goed door totdat elke rijstkorrel glanzend is van de olie. Voeg vervolgens de wijn toe en laat ongeveer twee minuten koken totdat alle alcohol verdampt is.
  • Draai het vuur van de champignons uit zodra deze gebakken zijn. Voeg aan je risotto rijst vervolgens één soeplepel groentebouillon toe totdat alle rijst nét onder staat en draai het vuur tot middelhoog. Roer met een houten lepel door de risotto totdat nagenoeg al het vocht is opgenomen.
  • Voeg vervolgens weer een soeplepel bouillon toe en roer de risotto weer voorzichtig en gelijkmatig door totdat de bouillon weer opgenomen is. Herhaal deze stap totdat de risotto plakkerig is en zacht van de buitenkant met nog een beetje bite aan de binnenkant. Dit proces duurt ongeveer twintig tot dertig minuten. Ik had zelf de volle liter bouillon nodig, dus dat kun je ook als richtlijn aanhouden.
  • Rasp terwijl je de risotto maakt de Parmezaanse kaas. Verse Parmezaan is toch echt lekkerder dan de poederzakjes en hoeft helemaal niet duurder te zijn. Kijk bijvoorbeeld bij Lidl naar een stuk Parmezaan, dat kost je nog geen twee euro. Wanneer de risotto klaar is voeg je de parmezaan toe en roer je nog even goed door totdat de kaas gesmolten is.
  • Kruid vervolgens de risotto met Italiaanse kruiden en roer de spekjes en champignons erdoor heen. En dat is het!

Notities

Risotto maken lijkt veel lastiger dan het daadwerkelijk is, er zijn gewoon een aantal punten waar je goed op moet letten:
  • Zorg dat de bouillon kokend heet blijft zodat het de rijst niet afkoelt wanneer het in de pan gegoten wordt;
  • Zorg ervoor dat de rijst het grootste gedeelte van de bouillon heeft opgenomen voordat je weer een nieuwe lepel toevoegt;
  • Blijf de risotto gelijkmatig roeren zodat elke rijstkorrel de kans heeft om de bouillon op te nemen;
  • Loop niet weg bij de risotto. Het is nou eenmaal een gerecht dat je in de gaten moet houden.