Ga terug
+ servings
tiramisu-alcoholvrij
Recept afdrukken
No ratings yet

Tiramisu Alcoholvrij

Tiramisu kun je op vele manieren maken, met kersen of met hèèl veel mascarpone. Deze is een combinatie van verschillende recepten en geheel zonder alcohol.
Voorbereidingstijd15 minuten
Opstijven4 uur
Totale tijd4 uur 15 minuten
Gang: nagerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: recept, tiramisu, toetje
Porties: 10 personen

Equipment

  • mixer of keukenmachine
  • grote schaal

Ingrediënten

  • 4 eidooiers
  • 2 eiwitten
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker - kun je ook weglaten
  • 30 à 35 lange vingers
  • 500 g mascarpone
  • 2 koppen koffie - zwart
  • cacao

Instructies

  • Sla de eiwitten in een grote kom stijf met een mixer of met de keukenmachine. Je kunt het overigens ook gewoon met de hand doen hoor, dit duurt alleen wat langer.
  • Klop de eidooiers samen met de suiker los in een kom of bakje. Zorg voor een luchtige en zachte crème dus wel even blijven kloppen totdat de meeste suiker is opgelost.
  • Voeg aan de stijfgeklopte eiwitten de mascarpone en de vanille suiker toe. Roer voorzichtig door met een lepel (niet met de elektrische mixer) zodat het mengsel goed luchtig blijft.
  • Voeg vervolgens de eigeelcrème aan het mengsel toe en roer wederom voorzichtig door totdat het crème een lichte gelige kleur krijgt. Zorg ervoor dat de meeste klontjes verdwenen zijn. Een paar klontjes is niet zo’n ramp, hier merk je later niets meer van.
  • Giet de koppen koffie in een ondiepe schaal en zorg ervoor dat de koffie is afgekoeld. Drenk de lange vingers in de koffie met de koekkant naar beneden -dus niet de kant waar de suiker op zit-. Laat de lange vingers niet té lang in de koffie liggen want dan vallen ze uit elkaar. Een paar seconden is al genoeg.
  • Leg vervolgens één laag lange vingers onderin de schaal.
  • Breng over de onderste laag koekjes een laag mascarponecrème aan en strijk dit glad met een paletmes of een pannenlikker. Leg op deze mascarponecrème weer een laag lange vingers en eindig tenslotte met de rest van de mascarponecrème.
  • Zet de schaal met tiramisu minimaal drie à vier uur in de koelkast zodat de crème goed kan opstijven.
  • Haal de tiramisu na de aangegeven tijd weer uit de koelkast en strooi hem af met een flinke laag cacao. Doe dit vlak voordat je de tiramisu serveert, anders trekt de cacao in de mascarponecrème en wordt hij sompig.
  • Snijd in mooie (grote!) stukken en eet smakelijk!

Notities

Wil je de tiramisu wel met alcohol maken dan kun je aan de koffie zo’n 3 à 4 eetlepels Amaretto toevoegen. Andere likeuren zijn ook prima, maar op de traditionele manier wordt de tiramisu met Amaretto gemaakt.