Ga terug
+ servings
kaasfondue
Recept afdrukken
No ratings yet

Kaasfondue

Kaasfondue, een leuke bezigheid voor aan tafel met het hele gezin. Van alles kan je in de kaas dopen zoals: broodstengels, bloemkool, broccoli, knakworstjes, noem maar op.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd15 minuten
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: kaasfondue, recept
Porties: 4 personen

Equipment

  • pan

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 250 ml droge witte wijn
  • 200 g Emmentaler
  • 200 g Cheddar
  • 150 g Gruyère
  • el maizena
  • snufje nootmuskaas, peper en zout

Instructies

  • Goed, het maken van een kaasfondue is eigenlijk hartstikke simpel maar je moet ervoor zorgen dat de kaas niet te snel smelt. Gebeurd dit te snel dan krijg je stugge en draderige kaasfondue en gaat alle smaak verloren, jammer! Zorg ervoor dat je eerst alle soorten kaas in ongeveer gelijke blokjes snijdt zodat dit gelijkmatig kan smelten.
  • Wrijf een pan -eigenlijk moet dit een grote, stevige zijn maar ik gebruikte gewoon een steelpannetje- in met knoflook en giet de wijn in de pan. Breng de wijn aan de kook en zorg ervoor dat dit lang genoeg duurt totdat de alcohol is verdampt.
  • Draai het vuur laag en voeg de kaas aan de wijn toe. Hou écht het vuur laag en blijf roeren met een houten lepel of garde totdat alle kaas gesmolten is. Bij mij duurde het zeker tien minuten voordat alle kaas gesmolten was. Blijf er echt bij, het zou zonde zijn als de toch al prijzige kaas aanbrandt.
  • Wanneer alle kaas gesmolten is en er geen klontjes meer zijn voeg je de maizena en de kruiden toe. Nog even goed doorroeren, maar zorg ervoor dat de fondue niet begint te koken. Giet het kaasmengsel in een fonduepan of serveer het pannetje gewoon zo op een warmhoudplaatje zodat de kaas wel een beetje warm blijft. Overigens wordt de kaas nog wat dikker wanneer het op tafel staat!

Notities

Serveertips:
Kaasfondue kun je werkelijk waar met alles eten, maar hier een aantal tips:
  • Ciabattabrood
  • Nacho’s
  • Knakworstjes
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Cherrytomaatjes
  • Kipfilet